Федерација БиХ

Џаферовић јавно негирао злочине у БиХ и прекршио „Инцков закон“

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефика Џаферовић изјавио да тзв. Армија БиХ није чинила злочине, што се коси са чињеницама из рата у БиХ. Да ли је ова изјава кршење наметнуног “Инцковог закона?“

Ако се изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да „је Армија БиХ часна војска која није чинила злочине већ се борила против њих“ не крши наметнути „Инцков закон“, а ускоро ће се то моћи тестирати, онда ће бити недвосмислено да тај закон није благодат, већ темпирана бомба за БиХ, пише у ауторском тексту Хрватског медијског сервиса (ХМС), који преноси Срна.

ХМС пише да према Џаферовићу, „ако је и било злочина, то су били злочини појединаца, никако злочини система, систем се борио против њих“, а сличну изјаву у више наврата дао је Џаферовићев страначки шеф Бакир Изетбеговић.

И Изетбеговић и Џаферовић, као и већина бошњачке јавности, вјерују да је Инцкова одлука бошњачки наратив о „геноцидној политици“ коју спроводи Додик и политици „удруженог злочиначког подухвата“ Драгана Човића, те „часној борби Армије РБиХ“ сада претворила у правну норму. Алат који се може и треба користити у обрачуну с тим политикама и остварењу циља – претварања БиХ у грађанску, односно бошњачку државу, пише ХМС.

„Има ли у Џаферовићевој изјави елемената за његово процесуирање? Хоће ли Тужилаштво БиХ формирати предмет против њега? Инцкове одредбе су пуне правних рупа“, навео је аутор текста Милан Шутало.

Ако Тужилаштво БиХ не нађе елементе за подизање оптужнице и процесуирање Џаферовића, а покренуло је процес против Додика, то ће значити да Инцков закон није успио послужити својих сврси – престанку негирања свих врста злочина и величања ратних злочинаца.

Напротив, Инцков закон у том случају претвориће се у своју супротност – постаће политичко средство за затворско кажњавање једних и њихову елиминацију с политичке сцене, како би други лакше остварили своје политичке циљеве, пише у тексту.

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!