Свијет

Цијела Либија је страховала пред Гадафијем а он је страховао од Новака Вукоја

Најпознатији оториноларинголог, примаријус доктор Новак Вукоје, који је иначе био члан Европске академије наука, преминуо је у августу прошле године, али је неколико година прије тога испричао своје искуство својим најпознатијим пацијентом – бившим либијским вођом Муамером ел Гадафијем.

Цијењени српски доктор имао је прилике да му баш Муамер Гадафи повјери свој живот.

Доктор Вукоје је током своје вишедеценијске каријере лијечио многе познате политичаре, спортисте, музичке звезде… Гадафија је упознао преко либијског министра који му је такође био пацијент.

„Прије њега сам оперисао либијског министра за економске односе са иностранством, који је био службено у посјети у Београду током које је имао нападе ноћнога гушења, који су га иначе мучили. Он је о томе испричао либијском вођи. Први пут сам Гадафија посјетио у јануару 2006. године“, рекао је доктор Вукоје 2017. године у интервјуу за „Спутњик“ и открио да је ту почело велико пријатељство са либијским вођом који је брутално свргнут и убијен 2011. године.

„Са њим сам провео много времена. И данас сам у контакту са његовом ћерком Аишом. Она живи у Оману са њено троје дјеце и мајком Сафијом, која је из Мостара. Гадафи је у Мостару завршио војну гимназију и ту се заљубио у Сафију и оженио се њоме. Војну академију је потом завршио у Лондону. Аиша ми се недавно јавила мејлом“, открио је тада доктор и истакао да сматра да је Либија била рај за време Гадафија.

„За вријеме Гадафија у Либији се јако добро живјело. То је једина земља, а обишао сам скоро цијели свијет, гдје нисам видио просјака. Свако је имао неку донацију од државе, да свака кућа, радио – не радио, може пристојно да живи. Либија је имала пет милиона становника, а неколико милиона страних радника.“

Али, оно што ће заувијек памтити је његов први сусрет са Гадафијем када је отишао да га оперише.

„Поносан сам што сам имао прилику да упознам тог човјека. Први пут смо разговарали под његовим шатором 2006. године, кад сам урадио једну интервенцију. Позвао је и националну телевизију да сними наш разговор. Одушевио ме је причом колико је помагао нашу државу материјално, нафтом… Али, никоме није једноставно пред хируршку интервенцију. Рекао је: ‘Цијела Либија стрепи преда мном, а ја стрепим пред једним српским хирургом'“.

Гадафија је последњи пут видио 4. новембра 2010. године, а диктатор је убијен 20. октобра наредне године.

https://www.facebook.com/1406182249/posts/10218006307215025/?app=fbl

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!