Вјера

Данас је Преображење Господње

Вјерници Српске Православне Цркве данас обиљежавају Преображење Господње. У питању је један од 12 великих Христових празника када се слави сјећање на догађај преображења Христовог на планини Тавор.

На Преображење се у цркви обавезно освећује грожђе или неко друго воће у мјестима гдје нема грожђа, у знак захвалности Богу на да плодовима које нам земља даје.

Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева свјетлост.

“Тада се Христу и апостолима јавио Мојсије и Илија који су говорили са Господом о његовој смрти у Јерусалиму”, пише у вјерским књигама.

Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба.

Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад вјеровало да је Преображење посљедњи дан за купање у ријекама.

На Преображење се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.

Према распрострањеном вјеровању, на овај дан не треба преко дана спавати, јер ко данас одспава, преобразиће се, па ће цијеле године бити дремљив. Није добро ни да неко плаче, а ни да људи цијели дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и да не постану распикуће.

Преображење пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси.

Многи вјерници Српске Православне Цркве Преображење Господње сматрају „љетним“ Богојављењем.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!