Привреда

Херцеговина има одличне услове за маслинарство.

Ипак, ова производња још је на почетним корацима, а тек неколико произвођача има веће насаде маслина.

Овој медитеранској култури погодује херцеговачки крш, па су оправдана очекивања да се ускоро почне са масовнијим узгојем.

Први маслиници у Херцеговини подигнути су прије десетак година. Један од већих са значајнијим годишњим приносима је уз манастир Тврдош. Монаси су преданим радом претходних деценију и више проширивали насаде, а 2014.године произвели су прво маслиново уље у Требињу. Садашњи капацитет од стотињак литара уља прошириваће у наредном периоду.

У Засад пољу уз винограде, након опсежних истраживања климе и тла, породица Вукоје, подигла је маслинике. Стабла италијанских сорти уљарица, још нису на пуном роду, а годишњи принос је од 3 до 4 тоне, односно око 300 литара малсиновог уља.

„Уљарице у Херецеговини изњедре врхунска уља и зашто не бисмо били познати и по вину и уљу, најзанчајнијој медитернаској култури“, истиче Радован Вукоје директор Винарије и маслиника Вукоје.

Маслинарство захтијева много стрпљења и велика почетна улагања, јер стабла први род дају након седам, а пуни тек након 15 година. Зато и важи изрека да се малсине не саде за дјецу, него за унуке. То су неки од разлога што се мали број произвођача одлучује за овај узгој.

Потребно је кренути у масовнију садњу, изњедрити 20 до 30 произвођача, ако ништа домаћини уз кућу могу да производе за себе уље.

„И прерада је велики потенцијал“, напомиње Вукоје.

У Требињу има око 3000 стабала маслине, Услови за ову органску производњу су више него добри, стручњаци тврде одлични, а да би се кренуло у мааовну производњу потребна је подршка и надлежних иниституицја.

С обзориом на то да је ова производња још у повојима, нема ни подстицаја за маслинарство. Према садашњем стању у маслиницима овогодишњи род ће бити добар и квалитетан, и даће уље врхунског квалитета. Због малих количина још нису заступљена на тржишту ван Херцеговине. Осим винове лозе , маслине су медитеранска култура којој одлично одговара посни херцеговачки крш, а осим економских носе и еколошку корист. Камене голети Херцеговине најљепше ће украсити стабло малсине, чији је животни вијек и до 200 година.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!