Европа

ЕУ не разматра санкције против политичара у БиХ

Ангела Меркел, канцеларка Њемачке, одржала је данас у Берлину састанак с Кристијаном Шмитом, новим високим представником, и његовим претходником Валентином Инцком, а према незваничним сазнањима „Независних новина“, састанак је био кратак и протоколаран.

Наиме, иако се према писањима неких бх. медија очекивало да ће бити говора о санкцијама, према незваничним сазнањима „Независних“, састанак је био кратак, дијелом и због ситуације у Авганистану, која је у Њемачкој ових дана тема број један.

„На позив њемачке канцеларке Ангеле Меркел, високи представник Кристијан Шмит се у сриједу састао с њом у Берлину, гдје су разговарали о тренутним политичким дешавањима у Босни и Херцеговини. Канцеларка Меркел осигурала је пуну подршку савезне владе за обављање важне међународне функције високог представника за Босну и Херцеговину“, саопштено је из ОХР.

У саопштењу се додаје да је током разговора фокус био на реформама потребним за напредовање БиХ у оквиру процеса евроатлантских интеграција.

„Високи представник Шмит искористио је прилику да захвали канцеларки Меркел на снажној подршци њемачке владе његовом мандату“, напоменуо је ОХР.

Из Владе Њемачке саопштено је да је Меркелова подржала Шмита те захвалила Инцку на 12 година службе.

Како „Независне“ сазнају, Шмит је на састанку представио своја размишљања о начину рада, а Инцко је изнио своја искуства како треба да се понаша према одређеним лидерима у БиХ.

Сазнајемо да је било ријечи о блокадама у БиХ, али да није пуно времена посвећено могућности изналажења рјешења.

„Независним новинама“ је од два извора из Брисела речено да ЕУ тренутно не разматра санкције против било којег политичара у БиХ. Из бриселске визуре кажњавање бх. политичара би било знак слабости ЕУ, јер ЕУ своју снагу црпи из спремности земаља и политичара који је представљају да спроводе реформе како би се што више приближили ЕУ. Неколико пута нам је речено и у Берлину и у Бриселу да домаћи политичари не би требало да очекују да ће неко урадити њихов посао ако сами за то нису спремни.

Важнији разлог што нема санкција из Брисела је чињеница да о томе не постоји сагласност између земаља чланица.

Њемачки извори су такође „Независним“ раније рекли да Њемачка избјегава да намеће рјешења унутар ЕУ јер се пази да не буде препозната као неко ко користи силу да друге натјера да се понашају на одређени начин. Наглашено нам је да Њемачка унутар ЕУ његује дух дијалога и заједничког доношења одлука.

Раније смо писали да ће, према нашим сазнањима, о БиХ бити разговора с Владимиром Путином, руским предсједником, с којим се Меркелова сусреће сутра. Посљедњи пут су Меркелова и Путин о БиХ разговарали у априлу, али је „Независним“ речено да је Путин питања у вези с ОХР-ом и БиХ препустио Сергеју Лаврову, министру спољних послова Русије.

Иначе, ЕУ има усвојен механизам санкција према тридесетак земаља, међу којима је и БиХ. Међутим, механизам усвојен 2011. године на приједлог Кетрин Ештон, тадашње високе представнице ЕУ за спољну политику, према било коме у БиХ никад досад није примијењен.

„Рестриктивне мјере су кључни алат европске заједничке спољне и безбједносне политике, кроз који ЕУ може интервенисати тамо гдје је то потребно како би се спријечио сукоб или одговорило на кризне ситуације. Упркос њиховом колоквијалном називу ‘санкције’, рестриктивне мјере ЕУ немају сврху кажњавања. Оне су намијењене као алат ка промјени политике или дјеловања на начин да се таргетирају земље које нису дио ЕУ, као и субјекти и појединци који спроводе малигно понашање“, наведено је на страници Европске комисије посвећеној санкцијама.

Извор;НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!