Требиње

Род херцеговачког грожђа већи за 25 одсто

Херцеговачки винари очекују да ће овогодишњи род грожђа бити већи за око 25 одсто од прошлогодишњих јер је погодовало вријеме са доста сунчаних дана, без падавина.

Грожђе у Херцеговини, тврде виноградари, далеко је испред осталих по роду и квалитету због повољних природних услова и много сунчаних дана.

Члан Управног одбора Удружење виноградара и винара источне Херцеговине “Винос” Ранко Петијевић рекао је Срни да очекују већи принос и квалитетнији род него прошле године јер су временски прилике биле повољније.

“Квалитет нашег грожђа је изузетан. Жилавка, на примјер, нигдје не успијева осим у Херцеговини. Грожђе из Херцеговине због много сунчаних дана је далеко испред осталих сјеверних сорти, а код нас су јужњачке – мерло, вранац, жилавка, шардоне, кабернет, које су препознатљиве и дају добар принос и квалитет вина”, нагласио је Петијевић.

Петијевић, власник Винарије “Петијевић” из Требиња, најавио је да ће берба грожђа ове године каснити око 15 дана, јер је мај био хладан и кишовит, па ће ране сорте бијелог шардонеа почети да се беру око 10. септембра, а вранца у другој половини наредно мјесеца.

Он је истакао да се у Херцеговини, посебно у Требињу, сваке године саде нови засади и годишње се повећава за око два процента.

Обично се саде нови засади сорти по којима је Херцеговина препознатљиве – жилавке и вранц.

“На парцели сам засадио нови виноград од 2.400 лоза, а планирам ове јесени да садим још један. Исплати се, али има доста посла и није лако радити у виноградима”, додао је Петијевић.

Он је додао да је грожђе ове године било лакше сачувати због повољних временских прилика будући да је било мање потребе за заштитом.

Ако се земља у херцеговачким виноградима максимално искористи, као што ради овај домаћин, по дунуму може да се засади 700 лоза од којих је најбоље да свака даје до три килограма грожђа, односно укупно двије тоне по дунуму или нешто више од 20 тона по хектару.

Петијевић је додао да је задовољавајући род који прати квалитет од 17 до 22 тоне грожђа по хектару.

“Пратим род и ако прероди смањујем да не буде по чокоту више од три килограма, ради квалитета вина, јер ако превише роди лоза не може квалитет вина да буде очекивани”, појаснио је Петијевић.

Он је указао да би за домаће винаре и виноградаре од великог значаја било да се адекватно законски уреди увоз неквалитетног грожђа и вина у ринфузи које се, како је рекао, послије препакује, што лоше утиче на домаће произвођаче који имају квалитетно грожђе и вино.

У Требињу, гдје је клима најповољнија за виноградарство, има око око 20 регистрованих винарија.

Петијевић је додао да има и око 100 других мањих произвођача вина, а све је више људи који саде винограде, посебно у Требињском и Поповом пољу.

Вина из Херцеговине се, како је истакао, извозе широм свијета, посебно она која долазе из великих винарија као су “Тврдош”, “Вукоје” и “Анђелић”, а остали извозе и продају на домаћем и тржиштима у региону.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!