Привреда

Билећанка након 61 годину избрисана из регистра пословних субјеката

Некадашњи текстилни гигант из Билеће, фабрика “Билећанка”, након 61 годину од када је основана, престала је да постоји као привредни субјекат.

Иако већ дуго година овај текстилни комбинат, надалеко познат још у бившој Југославији, нема дјелатност јер је уништен, те је функционисао само кроз стечајни поступак, сада је и томе дошао крај, јер је Окружни привредни суд у Требињу донио рјешење о брисању из регистра пословних субјеката 16. јануара ове године, а по закљученом стечајном поступку који је завршен 8. септембра 2020. године.

Брисање из судског регистра до сада није било могуће, јер продата имовина предузећа није била укњижена, а радило се, између осталог, о имовини изван БиХ (једно складиште у Србији, стан у Загребу, те некретнине у Македонији).

Лазар Ђурђевић, стечајни управник “Билећанке”, потврдио је за “Независне новине” да је предузеће избрисано из регистра пословних субјеката и да је имовина продата.

“Купац у Македонији није укњижио власника, али ће се то регулисати преко стечајне масе, која је регистрована, те преко дужника ‘Билећанке’. ‘Билећанка’ као таква престала је да постоји, јер је регистрована стечајна маса стечајног дужника ‘Билећанка’ а.д. Билећа”, рекао је Ђурђевић.

На овај начин завршена је историја једне од највећих текстилних фабрика у БиХ, која је почела давне 1962. године.

“Билећанка” је у најбољим данима запошљавала и 2.000 радника, али 21. вијек овом предузећу, до коначног гашења, није донио ништа добро.

Већ након рата дугови су почели да се гомилају, па је почела продаја имовине, од машина до паркинга.

Године 2005. “Билећанка” је приватизована, а већ 2010. акумулирани губитак предузећа порастао је на 27,5 милиона КМ.

Радници су 21. маја 2010. године поднијели захтјев за стечај, који је окончан десет година касније, тачније 8. септембра 2020.

У годинама између почетка и краја стечаја предузеће је, нажалост, развлачено са више страна, обећаване се огромне инвестиције и опоравак, а највише она компаније “Никола Тесла” из Бањалуке, која је крајем 2012. године купила дио бившег производног погона “Билећанке”, а у којем је требало да буде центар за обуку за рад у текстилној индустрији у Херцеговини.

Директор “Николе Тесле” Драган Вучетић рекао је тада да је оживљавање “Билећанке” од стратешког значаја за Републику Српску, те обећао да ће кроз текстилну индустрију у Херцеговини запослити 2.000 радника.

Међутим, тада су кренули додатни проблеми, јер “Никола Тесла” није уплатио средства за купљени погон “Билећанке”.

Након тога, због тешких услова рада и кашњења плата радници су и обуставили рад, али је штрајк угушен након што је исплаћен минималац, а организатор протеста остао без посла.

Ипак, то је само кратко угасило пламен, јер су се проблеми само гомилали, а од обећаних погодности и послова није било ништа.

Због “Билећанке” у центру пажње је био и бивши начелник Билеће Миљан Алексић, против којег је Полицијска управа Требиње 2013. године поднијела извјештај за кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, којим је општини Билећа нанесена материјална штета од 150.000 марака.

Алексић је тада рекао да није могао гледати да радници буду без плате, те да им је из буџета општине дао спорни новац.

“У питању је била позајмица која је договорена са Владом Републике Српске и предсједником, а у питању су биле бројне неисплаћене плате и све друге радне принадлежности и дажбине”, казао је тада Алексић.

Треба напоменути и да је Драган Вучетић у новембру прошле године ухапшен у Бугарској, а све по налогу МУП-а РС, који је у јуну 2015. године поднио извјештај тадашњем Специјалном тужилаштву РС против Вучетића због основа сумње да је као в.д. директора ЈП “Никола Тесла” злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару, чиме је овом предузећу проузроковао милионску штету.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!