Здравље

Српска производи индустријску конопљу

Подијели...

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске издало је укупно 12 одобрења за узгој индустријске конопље у 2021. години.

Према евиденцији које води министарство, површина под којом је засијана индустријска конопља у 2021. години је око 18 хектара, рекли су из том министарству за портал ИнфоБијељина.

Узгој индустријске конопље дозвољен је и на парцелама у Републици Српској, али под строго контролисаним условима, те се пажљиво прати сваки корак производње.

У Правилнику о условима за узгој индустријске конопље детаљно је описано која се сва правила морају испунити за ову производњу.

Прописано је и колико ТХЦ-а (психоактивне супстанце) максимално може да садржи ова конопља.

Индустријска конопља (Cannabis sativa L.) је култура чији садржај тетрахидроканабинола (ТХЦ) у сувој материји биљке не прелази 0,2 одсто и чија сорта је уписана у сортну листу у складу с прописима о семену пољопривредног биља, наведено је у правилнику.

Захтјев за издавање одобрења могла су да поднесу правна и физичка лица, као и предузетници уписани у регистар пољопривредних газдинстава, најкасније до 31. марта текуће године, додаје се у информацији.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!