Црна Гора

Пожар и у кањону Таре

Пожар у Националном парку Дурмитор који је захватио подручје Парка са пљеваљске стране из правца планине Бунетине прије неколико дана, шири се ка кањону ријеке Таре ка Злодолу, а због неприступачности терена и јаког вјетра једино га је могуће гасити из ваздуха.

На терену су већ данима ангажовани надзорници Службе заштите НП Дурмитор, као и ватрогасна служба општине Пљевља који чине све да ватрена стихија не захвати шире подручје, наводе из предузећа Национални паркови Црне Горе.

Како истичу из Паркова, у сталној су комуникацији са Директоратом за ванредне ситуације Црне Горе, Министарством унутрашњих послова и Војском Црне Горе чије су расположиве снаге јуче биле ангажоване на Дурмитору.

У саопштењу је наведено да забрињава појава пожара са југозападне стране врха Међед, о чему је одмах обавијештена општинска ватрогасна служба Жабљака. Ангажован је хеликоптер како би се превезли ватрогасци на лице мјеста.

– Гори сува планинска трава бусика и веома је опасно гасити пожар са земље због стрмих планинских страна и нагиба. Пожар се појавио са планинарске стазе од Превије према Церовом богазу и постоји индиција да је подметнут – наведено је у саопштењу.

Због стрмог терена не може се интервенисати са земље и неопходна је асистенција у гашењу пожара из ваздуха.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!