Србија

Србија, Албанија и Македонија граде заједничку електрану

Премијер С.Македоније Зоран Заев изјавио је након састанка с лидерима земаља региона, Србије и Албаније да ће заједно инвестирати у фотонапонски систем од 700МW.

Предсједник Владе Сјеверне Македоније Зоран Заев, предсједник Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама обавезали су се на самиту у Скопљу да ће ојачати економске везе и преименовали су трилатералну иницијативу Мини Шенген у Отворени Балкан. Заснована је на принципу Европске уније за слободу кретања робе, људи, услуга и капитала.

”Заједно ћемо да инвестирамо у вјероватно највећу фотонапонску електрану од око 700 мегавата”, изјавио је Заев у интервјуу Тањугу после састанка, али није открио појединости.

Сјеверна Македонија је у свом инвестиционом плану за период закључно са 2027. годином објавила да очекује 3,1 милијарду евра јавних улагања, приватног капитала и бесповратних средстава у сектору енергетике. Државна компанија Електрани на Сјеверна Македонија, ЕСМ, већ ради на замјени термоелектрана на угаљ соларним електранама. Та земља намјерава да најкасније 2027. престане да употребљава то штетно фосилно гориво.

ЕСМ је недавно добио задатак да изгради фотонапонски систем капацитета до 350 мегавата код Штипа.

Албанија је на посљедњим тендерима изабрала компанију Волталиа из Француске за пројекат Спитале од 100 мегавата и соларну електрану Караваста снаге 140 мегавата. А што се тиче приватних компанија, оне се спремају да подигну три соларне електране од по 50 мегавата у Фјеру, али неће имати права на било коју врсту субвенција.

Србија можда има и највеће планове у сегменту соларних електрана.


Влада Србије је управо отпочела преговоре с компанијом УГТ Renewables из Чикага о изградњи десетак соларних електрана укупне снаге једног гигавата. Још није познато да ли би инвеститор из Сједињених Држава инсталирао та фотонапонска постројења за државну Електропривреду Србије – ЕПС, или би пројекат био спроведен у неком другом облику.

УГТ Renewables је саопштио да ће одабрати земљиште ниске економске вриједности. Треба поменути да су општине недавно овлашћене да дају државно пољопривредно земљиште ниског квалитета у закуп за изградњу електрана на обновљиве изворе.

До сада укупни капацитет производње струје из енергије Сунца у Србији износи око 20 мегавата. У априлу је усвојен Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, од којег инвеститори и држава очекују да ће омогућити брзу експанзију у тој области.

Што се тиче приватног сектора, Финтел Енергија и МК Груп су прошлог мјесеца најавили свој пројекат Агросолар Кула од 660 мегавата, што би га у овом тренутку учинило највећим у Европи.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!