Привреда

ЕРС одавно није боље пословала. Велика полугодишња добит

Зависна предузећа “Електропривреде РС” одавно нису имала боље финансијске резултате као на полугодишту ове године, па тако приказана добит на нивоу холдинга износи око 35 милиона КМ.

Хидроелектране, њих три, су оствариле добит од око 18,3 милиона КМ, дистрибуције нешто више од осам милиона марака, док је матично предузеће ЕРС имало добит од око 37 милиона КМ.

Једино су обје термоелектране пословале с губицима, који су били планирани због редовног годишњег ремонта. Тако је РиТЕ “Угљевик” приказао губитак од око 18 милиона КМ, а “Гацко” око девет милиона марака.

Вршилац дужности извршног директора за економско финансијске послове у ЕРС, Дарко Милуновић, за Српскаинфо каже да је добра хидрологија утицала на то да производња у хидроелектранама буде већа за 25 одсто од планиране.

– А то се одразило, наравно, и на финансијски резултат – објашњава Милуновић и додаје да је најбољи резултат остварила “ХЕ на Дрини” у Вишеграду са 9,9 милиона марака добити.

Отпремнине
Сва дистрибутивна предузећа су остварила добит, а Милуновић каже да је кључни разлог реорганизација. Ријеч је о смањењу броја радника, технолошког вишка, уз исплату стимулативних отпремнина.


– Прави ефекти реорганизације осјетиће се тек за 18 мјесеци, јер смо у једном периоду из текуће ликвидности и дјелимично из кредита потрошили неких 30-ак милиона КМ за отпремнине. То ће се тек отплатити за неких 18 мјесеци, кад ћемо убирати праве ефекте. У овом моменту готово и да нема вишка радника. Можда је мало лошија структура у тим дистрибутивним предузећима, у којима и даље недостају монтери и електро-инжењери. Диструбиције могу да запошљавају једино дефицитаран кадар, јер би све остало значило да је реорганизација била узалудна – објашњава Милуновић.

Истиче да је матично предузеће остварило добит од 37 милиона КМ из два разлога.


– Остварен је већи билансни вишак и постигнуте високе цијене електричне енергије на слободном тржишту. На повећање билансних вишкова утицала је производња у хидроелектранама, која је скоро дупло већа него у истом периоду претходне године. Остварили смо у слободној продаји за око 15 одсто веће цијене од планираних – наводи Милуновић.

„Електрокрајина“ Бањалука

Најзначајнији финансијски резултат међу дистрибуцијама остварила је „Електрокрајина“ Бањалука на чијем челу је Драган Чавић. Из 5,5 милиона КМ губитка на крају првог полугодишта прошле године дошли су до добити од 4,25 милиона КМ годину дана послије.

– То је за скоро 10 милиона КМ бољи резултат у односу на исти период прошле године. Овогодишњи позитиван финансијски резултат је одраз низа предузетих мјера на реорганизацији и реструктурирању предузећа у протекле двије и по године, при чему је направљен искорак у свим сегментима пословања – кажу за Српскаинфо у овом дистрибутивном предузећу.

„Електрокрајина“ је у протеклом периоду успјела да своје пословање прилагоди новим околностима значајног губитка пословних прихода због законске обавезе престанка послова продаје електричне енергије у склопу пројекта реорганизације електродистрибутивних предузећа. Једна од мјера била је оптимизација радне снаге, при чему је предузеће уз стимулативне отпремнине напустило 495 радника што јесте донијело велики једнократни трошак, али и омогућило дугогодишње вишемилионске уштеде на платама.


– Уштеде по том основу ће посебно бити видљиве од 2024, када ће на годишњем нивоу износити чак 11 милиона КМ – прецизирају у овом предузећу.

„Електрокрајина“ је, такође, у протеклих годину дана смањила краткорочна потраживања за 8,5 милиона КМ, или 24 одсто, смањила дистрибутивне губитке за 3,4 одсто, те смањила укупне обавезе за више од 10 милиона КМ, или 4,3 одсто.

Финансијски планови за наредни период тичу се рефинансирања постојећег дуга кроз недавно реализовану продају корпоративних обвезница у износу од 27,4 милиона КМ.

– Ранија неповољна кредитна задужења по основу висине камате и рочности замијенићемо повољнијим условима, што ће на годишњем нивоу значајно смањити трошкове предузећа. Крајњи циљ свих предузетих мјера је успостављање потпуно ликвидног предузећа спремног да у сваком моменту одговори на потребе корисника и развоја дистрибутивне мреже – кажу у “Електрокрајини”.

Ремонт у обје термоелектране


У РиТЕ “Угљевик” напомињу да губитак од око 18 милиона КМ није посљедица неизвршења производних задатака нити непланског повећања трошкова пословања.

– Основни разлог за остварени нето губитак је годишњи ремонт термоелектране, који је у складу са Електро-енергетским билансом за ову годину планиран и реализован у првој половини године, током априла и маја. Ремонт је планиран да траје 50 дана, а завршен је за 47 дана – каже Симо Стакић, в.д. извршног директора за економско-финансијске послове у РиТЕ “Угљевик”.

Захваљујући значајном обиму радова на ремонту, каже Стакић, редован капитални ремонт, који је планиран наредне године у трајању од 75 дана, помјерен је за 2024. годину.

Ремонт је у РиТЕ “Гацко” трајао од 23. маја до 23. јуна.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!