КултураТребиње

Промоција зборника радова “Вера и мисао у вртлогу времена”

Подијели...

У издању два српска богословска факултета, у Београду и Фочи, и Матице српске – друштва чланова у Црној гори, објављен је међународни зборник радова под насловом Вера и мисао у вртлогу времена, посвећен двојици блаженопочивших архијереја – митрополиту Амфилохију (Радовићу) и епископу Атанасију (Јевтићу). На 824 стране зборник обухвата 36 радова на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику, из пера аутора који раде у осам држава. Значајан дио ових радова потекао је са скупа који је у част двојице архијереја одржан 2018. године на Православном богословском факултету у Београду. У чланцима разврстаним у седам тематских цјелина, разматран је богословски, философски, друштвени и културни допринос митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, али и значајне теме из области у којима је овај допринос био најзначајнији: библистике, историје, филологије, литургике, патрологије, философије итд. Поред тога, зборник садржи и до сада најобухватније библиографије радова двојице архијереја, као и фото-албум са сликама из њихових живота.

Поред тога што представља литерарни споменик захвалности двојици великих архијереја за њихов немјерљив допринос Православној Цркви, теологији, српској култури и науци, у зборнику Вера и мисао у вртлогу времена се по први пут анализирају и критички вреднују неки аспекти њихове мисли и дјела. Њихово разумијевање Светог Писма, приступ Светим Оцима, допринос теологији старозавјетног канона, литургици, канонском праву, философском мишљењу као искуственој метафизици, борби за очување Косова и Метохије и канонског поретка у Црној Гори – само су неке од тема које су овдје по први пут размотрене на академски начин. У том погледу, зборник Вера и мисао у вртлогу времена представља основ како за даље прослављање двојице великана Православне Цркве, тако и за студиозно изучавање њихове мисли и учинка на пољу духа и српске културе у цјелини.

Промоција зборника “Вера и мисао у вртлогу времена – Међународни зборник радова у част митрополита Амфилохија и епископа Атанасија”, биће приређена у Саборном храму у Требињу у недјељу, 8. августа.

Током промоције књиге говориће изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ диселдорфски и њемачки Григорије, др Микоња Кнежевић и др Андреј Јефтић.

Почетак промоције заказан је у 20.00 часова.

Билећа Online


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!