Република Српска

Данас посебна сједница НСРС. Ево шта тачно пише у допуни Кривичног законика (ФОТО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о измјенама Кривичног законика и Приједлогу закона о непримјењивању одлуке високог представника биће одржана данас с почетком у 12.00 часова.

Као што је раније и најављено сједница Скупштине биће затворена за јавност.

За Републику Српску, данас је веома важан дан јер ће на сједници Народне скупштине Републике Српске бити манифестовано национално јединство и политички склад у Српској, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је истакао да је спреман да поднесе оставку на мјесто српског члана Предсједништва БиХ, али тражи да не буде биран нови члан Предсједништва из српског народа.

Нагласио је да је то био његов приједлог на састанку са лидерима парламентарних странака који је одржан у понедјељак али да ће то предложити и данас. Навео је да наметнута одлука високог представника Валентина Инцка није у складу са Уставом и правом.

– Сада имамо хајку Бошњака и Муслимана који спроводе над Србима што подсјећа на ружан период када је кадија и тужио и судио – навео је Додик.

Рекао је да вјерује да ниједан Србин у Суду и Тужилаштву БиХ неће прихватити да учествује у страшном прогону и да ће се дистанцирати од тога.

Допуна Кривичног закона Републике Српске представља одговор и заштиту од наметнуте одлуке о “забрани негирања геноцида” коју је донио одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, а овим се штите грађани Републике Српске и Српска.

1. Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

2. Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

3. Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

4. Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година. Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Радна група Парламента Српске дефинисала је допуне Закона о допуни Кривичног закона Републике Српске, те их, по процедури упутила Влади Српске.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!