Црна Гора

Митрополит Јоаникије: Црногорци и Херцеговци на данашњи дан однијели велику побједу (ФОТО)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је јутрос литургију у Цетињском манастиру на дан знамените битке на Вучјем долу, наводећи да је то једна од најзначајнијих побједа у историји Црне Горе. 

– Тако се ширила Црна Гора. Господ дао благослов и побједу нашим прецима јер су били сложни и сви дисали истим духом. На Вучјем долу су заједно Црногорци и Херцеговци однијели ту велику побједу. Нијесу се дијелили на једне и друге, нијесу дијелили своје претке, као што ми данас то чинимо. Нијесу дијелили свој језик, говорили су једним истим језиком. Нијесу дијелили своју вјеру и своју отаџбину јер су имали жељу као што је мала Црна Гора била слободна да се ослободи цијело српство. То је била мисао водиља краља Николе и свих наших предака. Велики датум и велика побједа- додао је митрополит.

Истакао је да је краљ Никола кренуо у овај поход за ослобођење Херцеговине као носилац велике идеје и као побожни владар

– Свети Атиноген је наше претке заштитио и дао им побједу на Вучјем долу. Тај светац бнам је био на помоћи. Он је укријепио наше претке, нашег краља, тадашњег младога кнеза Николу и његове војводе, јунаке, те су захваљујући Божјој милости, али и својој храбрости и умијећу, и слози, добили ту веома значајну битку над надмоћнијом турском војском на Вучјем долу- закључио је митополит. 

Извор:ДАН

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!