Значајно проширена права из здравственог осигурања

Подијели...

Фонд здравственог осигурања Републике Српске организовао је јуче у свим филијалама промовисање права из здравственог осигурања, како би подјелом водича о правима, те информисањем грађана, обиљежили 29 година од оснивања Фонда.

Ово је била прилика да се грађани додатно информишу о својим правима, процедурама остваривања права, као и да наведу проблеме са којима се сусрећу приликом остваривања права.

Портпарол Фонда Дарија Филиповић Остојић истакла је да је Фонд здравственог осигурања Републике Српске урадио протеклих година много на проширењу права из здравственог осигурања, те да је ово била прилика да се грађани информишу и о новим правима која су уведена у протеклом периоду.

”Финансијска стабилизација, те контрола и управљање свим трошковима створили су нам простор да уштеде које су направљене преточимо  у већа права из здравственог осигурања. Наш циљ је да у будућности кроз дане отворених врата још више разговарамо са грађанима, удружењима пацијената и да заједно са њима градимо још бољи здравствени систем”, рекла је Остојићева. Она је додала да је ФЗО РС основан 27. јула 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске, те да је Фонд данашњи дан посветио осигураницима, како би им приближили њихова права.

“Нама је јако важно да осигураници знају која права имају из здравственог осигурања, кога треба да позову у случају да им је потребна било која информација у вези са здравственим осигурањем и слично. Мислимо да је ово прави пут, да будемо још отворенији ка грађанима”, нагласила је Остојићева. Она је рекла да је ФЗО радио много на информисању грађана, те да је Фонд први у региону који је именовао заштитнике права осигураних лица у свим пословницама Фонда, прије више од 10 година.

Грађани су данас у Бањалуци, Приједору, Бијељини, Источном Сарајеву, Добоју, Зворнику, Фочи и Требињу, односно у свим општинама гдје постоје филијале Фонда, имали прилику да преузму десет водича о правима из здравственог осигурања, да се информишу о улози и контактима заштитника права и др. Осигураници ФЗО су највише интересовања показали за електронске картице, односно на који начин могу да их преузму, чему оне служе, који лијекови су им доступни на листама, како да остваре право на медицинску рехабилитацију и друго.

Директор требињске филијале Фонда здравственог осигурања Српске Валерија Лакић рекла је да ће осигураници имати већи обим права осим оних која сада имају, имајући у виду да је Фонд за 2020. годину имао позитиван ревизорски извјештај и остварио огромне успјехе.

Лакићева је рекла да данашњи дан желе да посвете осигураницима, односно да их што боље упознају о њиховим правима која имају у области здравственог осигурања.

“Нека од њих су право на бањско лијечење, право на медицинска средства или ортопедска помагала, на лијечење ван Републике Српске, право на одређене терапије које до сада нисмо имали”, навела је Лакићева новинарима.

Она је подсјетила да је Фонд основан на данашњи дан 1992. одлуком Народне скупштине Републике Српске. Представници требињске филијале Фонда здравственог осигурања Републике Српске промовисали су данас на Тргу слободе у овом граду права осигураника, поводом 29 година од оснивања ове установе.

Грађанима Требиња су дијељени промотивни леци на којима су исписана права здравствених осигураника.

Извор:ФЗО/СРНА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!