ИстакнутоРепублика Српска

Оштра реакција НСРС на Инцкову одлуку: ДУГОТРАЈНА робија за називање Републике Српске “геноцидном”

Радна група НСРС дефинисала је Измјене Закона о допуни кривичног законика Републике Српске, те их, по процедури упутила Влади РС.

Овај и још један закон наћи ће се пред посланицима у петак на Посебној сједници, која је услиједила као реакција на наметање законских одредби којима се забрањује негирање геноцида од стране Валентина Инцка.

Како су поједини чланови правног тима НСРС рекли за Н1, све је рађено по договору лидера српских странака од понедјељка .

Прецизирано је да се у закону додају чланови:

– Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

– Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

– Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

– Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Извор:

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!