Привреда

Царина без папира тек од наредне године

Подијели...

Иако је планирано да примјена Закона о царинској политици, а самим тим и “царине без папира”, односно НЦТС система, почне 1. августа, одлуком Савјета министара БиХ тај рок је помјерен на 1. јануар 2022. године.

Иначе, примјена НЦТС система првобитно је планирана за 1. јул, затим је рок помјерен за мјесец, а сада за 1. јануар 2022. године, мада је велико питање да ли ће се и то десити с обзиром на блокаду у институцијама БиХ коју је изазвала одлука Валентина Инцка, високог представника у БиХ, да наметне измјене Кривичног закона БиХ којим се, између осталог, забрањује негирање геноцида.

Када је ријеч о НЦТС систему, он подразумијева комплетну размјену података у електронском смислу, односно “царину без папира”. Његовом примјеном смањиће се редови камиона на граничним прелазима и у царинским испоставама, а цијели систем замишљен је и у земљама ЕУ функционише на начин да се олакша кретање робе преко границе и прелазак из једног у друго царинско подручје.

Они који врше превоз, умјесто папира, на границама и царинама предаваће “пратећу провозну исправу” са бар-кодом и јединственим бројем, без дужег задржавања на границама.

“Највећа предност НЦТС-а је могућност да се користи електронска размјена порука и података умјесто досадашње процедуре пријављивања возила и робе на свакој граници. То ће омогућити да једном поднесена декларација испрати цијели ток транспорта, при чему ће се знати у сваком тренутку гдје се роба налази. Осим уштеде времена за све кориснике, НЦТС систем је и велика уштеда новца, јер се ради о редукцији трошкова превоза”, појашњавају у УИО БиХ.

Након што у НЦТС систем буду уведени царински обвезници и шпедитери, у Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да ће ићи на проширење понуде електронских услуга које ће подразумијевати овјеравање дигиталним потписом докумената као што су подношење увозних и извозних царинских пријава, подношење ПДВ-а и акцизних пријава, разних захтјева итд.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!