Друштво

Видовић: Потребне нове мјере за надолазећи талас инфлације

Подијели...

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да је републички буџет стабилан, да се редовно измирују све обавезе, али да ће се у наредном периоду морати скројити нове мјере, како би се што спремније дочекао талас инфлације, који неће заобићи ни Српску.

Она је рекла да Република Српска у овој години биљежи већи раст укупних прихода од планираних буџетом, тако да су директни приходи већи за 195 милиона у односу на лани, да је осјетан и раст индиректних прихода, који су 15,3 одсто већи у поређењу са истим периодом прошле, али и 2019. године, што охрабрује.

Видовићева је навела да је то посљедица привредне активности која ове године постиже знатан раст.

– Доказ томе су подаци. Имамо значајан опоравак свих макроекономских показатеља у овој години, између осталих, производњу која је 15,4 одсто већа у односу на лани, високу покривеност увоза извозом, око 80 одсто, што говори о смањењу спољнотрговинског дефицита. Види се и опоравак бројних сектора привреде, па и туризма, и све то доприноси расту прихода – рекла је Видовићева за Глас Српске.

Видовићева је изразила увјерење да ће се обистинити пројекције о очекиваном расту бруто домаћег производа /БДП/ до краја године од четири до 4,5 одсто.

– Очекујемо такав раст и наредне године, те да ће се привреда још стабилизовати. Ту нас, као и остатак свијета, чека велики изазов, а то је инфлација. Посљедње двије године смо имали дефлацију, а у мају нам је била инфлација 1,5 одсто, што је најмање међу земљама у региону, док је у јуну износила 1,4. И то је за очекивати – рекла је Видовићева.

Она је навела да се, према мишљењима свјетских економиста, највећа инфлација очекује 2024. и 2025. године, јер је лани посебно одштампано доста новца да би се покрили трошкови здравства и осталог у пандемији, а та количина новца мора да доведе до инфлације.

– Морамо бити спремни да се суочимо са тим – додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, у пракси би то могло да значи комплетан раст цијена, што води ка расту прихода, али буџетска и привредна политика мора бити таква да се покуша помоћи становништву, посебно оном са нижим приходима, које ће гушити инфлација.

– Морају се давати субвенције привреди и становништву да би се задржао стандард. Биће привредних грана које ће доћи у проблеме, али сигурно ће Српска бити у позицији да помогне, и мораће да то уради – нагласила је Видовићева.

Она је напоменула да се од 2019. помаже привреда кроз подстицаје и субвенције, да је неопорезиви дио дохотка повећан ове године, те да је највећи у региону, да се за новозапослене раднике враћају порез и доприноси на половини и на крају године, те да је то пракса и приликом повећавања плата.

– Субвенционишемо и набавку опреме и за то смо, буџетом, раније предвидјели четири милиона, али мораћемо да одвојимо још новца јер смо одлучили да изађемо у сусрет привредницима за све квалитетне пројекте који испуњавају услове. Спремни смо и радимо све да одржимо привредну активност. Исплатило се што смо радили лани, а то потврђују подаци – нагласила је она.

Према њеним ријечима, сама инфлација говори да се помагати привреди и радницима, повећавати плате како би се задржао и повећао ниво стандарда.

Говорећи о ребалансу буџета Српске који се очекује у септембру, Видовићева је истакла да је то неизбјежно ове године.

– Ребаланс иде првенствено због поменутог раста прихода, а радиће се нешто раније јер смо потрошили 90 милиона КМ из Компензационог фонда за потребе здравства и привреде – рекла је она и додала да би до краја године требао да буде још један ребаланс.

Видовићева је напоменула да се ускоро очекују нови разговори са Међународним монетарним фондом /ММФ/, након што крајем прошле године нису уродили плодом, јер су постављени политички услови чије прихватање би представљало преношење надлежности.

– Ми смо увијек отворени за разговоре са ММФ-ом, нове разговоре очекујемо ускоро, али не можемо прихватити политичка условљавања. Захвални смо ММФ-у на помоћи из марта прошле године, а која је била усмјерена у привреду и здравство. Ми спроводимо реформе, не због ММФ-а, већ себе. Пратимо стандарде ЕУ, колико смо у могућности, али услове који су од нас тражени не можемо да окарактеришемо као реформе – каже она.

Видовићева је демантовала наводе да је Српска презадужена и истакла да јавни дуг износи 45,3 одсто од БДП-а, што је у складу са општим фискалним правилом.

– Српска није презадужена. То су неистине. Јавни дуг је 45,3 одсто од БДП-а, што је у складу са општим фискалним правилом о дугу, а процјена је да ће на крају године бити 44,3 одсто због предвиђеног раста БДП-а и измирења кредитних обавеза. Емитовали смо и обвезнице за измирење старе девизне штедње, што су појединци називали задужењем. То није задужење већ супротно – враћамо дуг старе девизне штедње свим штедишама, у редовним полугодишњим интервалима – навела је она.

Она је додала да, осим јавног дуга, Српска измирује и унутрашњи дуг у виду старе девизне штедње, те ратну материјалну и нематеријалну штету.

– Српска уредно и без застоја измирује све обавезе – изјавила је Видовићева.

Извор:РТРС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!