Привреда

Плате у угоститељству „скочиле“ читаве 4 марке

У просјеку, плате у Српској су у протеклих годину дана повећане за 36 марака, са 958 на 994, што зависи од области до области, па су, рецимо, запослени у угоститељству и хотелијерству осјетили раст на текућим рачунима од свега четири КМ.

Показују то подаци Републичког завода за статистику о просјечним зарадама исплаћеним у јуну ове и прошле године, које су „Независне“ анализирале, за сваку област појединачно.

Када је ријеч о споменутој дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству, радници су, дакле, добили додатне свега четири марке – са 695, плате су им отишле на 699.

Рецимо, запосленима у области пољопривреда, шумарство и риболов, плате су са 786 отишле на 801 марку. У области вађења руда и камена забиљежен је скок са 1.273 на 1.374 марке.

У прерађивачкој индустрији су у јуну 2020. зарађивали 753, а у протеклом мјесецу 807 КМ. Када је ријеч о области производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, плате су са 1.241 отишле на 1.371 марку.

Запослени у области гдје, између осталог, спада снабдијевање водом, зарађивали су 843, а у јуну ове године исплаћене су им 864 марке.

Грађевинци су лани на текуће рачуне добијали 657, а сада им је „легло“ 715 КМ, а трговци су, са 724, напредовали на 759 марака.

Запосленима у области саобраћај и складиштење, умјесто прошлогодишњих 744, у јуну ове године исплаћено је 748 КМ, што такође представља мршав скок од четири марке.

У области информације и комуникације забиљежен је скок са 1.283 на 1.347 КМ. Када су у питању финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, у јуну прошле године исплаћиване су 1.434, а у истом мјесецу ове године 1.472 марке.

У пословању некретнинама, умјесто 834 марке, радници добијају 826 КМ, што је једина област гдје су плате смањене.

Стручне, научне и техничке дјелатности у јуну прошле године плаћане су 946, а годину касније 1.045 марака.

У области административне и помоћне услужне дјелатности, умјесто прошлогодишњих 775, плате су отишле на 797 КМ, а у области јавна управа и одбрана те обавезно социјално осигурање, забиљежен је скок са 1.261 на 1.266 КМ.

Образовање је и у јуну прошле и у јуну ове године плаћано 977 марака, док је у дјелатности здравствене заштите и социјалног рада забиљежен скок са 1.165 на 1.187. У области умјетност, забава и рекреација дошло је до повећања плата, и то са 674 на 787, а у области остале услужне дјелатности са 913 на 960 КМ.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске, каже да су статистички подаци тек један дио истине о угоститељству.

„А истина је да је област угоститељства у претходном периоду прошла изузетно тешко, да је доста људи остало без посла, доста људи напустило је фирме, а сада је присутан и тренд одлазака у Црну Гору и Хрватску. Имамо изузетно пуно проблема, јер нема радне снаге, а и оно што има, није стручно“, рекао је Савановић за „Независне“.

Додао је да је општепознато да се у сектору угоститељства, изузимајући неке озбиљне фирме, ради на начин да се дио плата исплаћује на црно.

„Али људи се тешко одлучују да раде у тој области без обзира на плате. Ово сад људи што раде у угоститељству, углавном су то млади људи, почетници, са нимало или мало радног стажа“, рекао је Савановић.

Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства „Хореца РС“, увјерава да ће се ускоро озбиљно морати повећавати плате у области угоститељства и туризма.

„Људи одлазе и немамо адекватну радну снагу, која треба што боље да одговори потребама када говоримо о доласку туриста, људи из дијаспоре и слично“, нагласио је Шајић у изјави за „Независне новине“.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!