ЗдрављеИстакнуто

„Завирили смо“ у Интегрисани здравствени информациони систем Српске (ИЗИС) и доносимо вам кратак преглед функционалности (ФОТО)

Прва електронска здравствена картица коју издаје Фонд здравственог осигурања РС, бесплатна је за грађане Републике Српске и важиће 5 година.

Након што преузмете вашу здравствену електронску картицу из надлежне Филијале Фонда здравственог осигурања неопходно је да се региструјете на Интегрисани здравствени информациони систем Српске (ИЗИС) у циљу приступа вашем здравственом картону који се зове “МОЈ КАРТОН“. Оно што смо одмах примијетили је да базу података покреће најбољи и најсигурнији систем за управљање базама података „Oracle“ па према томе немате разлога да бринете о вашим подацима јер су максимално сигурни. Регистрација на систем могућа је путем веб и андроид апликације и процедура је готово иста.

Регистрација корисника Фонда здравственог осигурања РС путем веб апликације је крајње једноставна и можете се регистовати одласком на ОВАЈ линк. Као што видите у обрасцу неопходно је да имате важећу имјел адресу на коју ће вам стићи потврда о регистрацији и лозинка коју можете касније да периодично мијењате. Ваш имејл уједно ће бити и корисничко име за приступ апликацији “МОЈ КАРТОН” али и начин путем кога ћете моћи да повратите вашу лозинку уколико је заборавите. Индетификациони број картице налази се на самој електронској здравственој књижици под бројем 4. и податак је који се може злоупотријебити зато је потребно да га знате само ви до регистрације. Након што уредно, тачно, попуните све податке након краћег времена на вашу имјел адресу стићи ће вам потврда о регистрацији са тренутном лозинком за приступ систему и вашем здравственом картону.  

Регистација путем андроид апликације је готово иста а форма саме регистрације изгледа као на слици испод. Апликацију можете скинути са “Google Play” продавнице и налази се на ОВОМ линку.

Пракса код оваквих информационих системима је да се лозинка одмах промијени, а коју морате запамтити, да би једноставно могли да приступате самом систему те како би користили функционалности апликације. Апликација “МОЈ КАРТОН” ће вам од сада олакшати одлазак код породичног љекара и сами ток лијечења као и низ других радњи и активности које овај систем пружа. Комплетно управљање вашим здравственим картоном и измјенама података, па и лозинке за приступ систему, врши се из апликације “МОЈ КАРТОН” на коју приступате вашом имејл адресом и лозинком коју сте добили.  

У случају промјене личних података картица за новорођенчад и слично, за сада их осигураници неће плаћати, јер је ФЗО РС у оквиру пројекта предвидио и поручио већи број картица управо због ових ситуација. Евентуалне накнаде за овакве врсте радњи нисмо успјели сазнати.

Потпуно је свеједно којим путем приступате вашем картону (веб или андроид апликацијом) преглед података који Интегрисани здравствени информациони систем Републике Српске чува о вама је потпуно исти. Због популарности андроид телефона ми ћемо на даље да се водимо изгледом апликације “МОЈ КАРТОН” за мобилне телефон.

ИЗИС подразумијева информациону увезаност свих установа здравственог система Српске, а од сада издавање упутница, рецепата, најава прегледа итд. моћи ће да се врши електронским путем, а комплетна евиденција и историја издавања биће доступна у систему.

ИЗИС подразумијева информациону увезаност свих установа здравственог система Српске, а од сада издавање упутница, рецепата, најава прегледа итд. моћи ће да се врши електронским путем, а комплетна евиденција и историја издавања биће доступна у систему.

ИЗИС подразумијева информациону увезаност свих установа здравственог система Српске, а од сада издавање упутница, рецепата, најава прегледа итд. моћи ће да се врши електронским путем, а комплетна евиденција и историја издавања биће доступна у систему. Комплетан Интегрисани здравствени информациони систем Српске осмишљен је према смијерницама Свјетске здравствене организације (WHO).

Одјељак “Лабораторија” садржаваће преглед свих ваших лабораторијских налаза и биће вам доступни одмах по резултатима.

Досадашњи картони пацијената биће замијењени електронским картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени. Подаци који у електронском здравственом картону недостају временом ће бити додати.

Љекари ће на једном мјесту имати детаљан увид у пацијентову историју лијечења, податке о алергијама, хроничним обољењима, терапијама, вакцинацијама и низ других информација битних медицинском особљу за што адекватнији начин лијечења.

ИЗИС систем пружа већу повезаност пацијента и породичног љекара па ће пацијенти моћи периодично да шаљу своје здравствено стање (температуру, шећер у крви, притисак, холестерол) свом породичном љекару  без да га позивају или одлазе у здравствену установу. Посебно је интересантна картица “Најава” на којој можете заказати преглед. Картица “Терапија” пружа увид у вашу тренутну терапију коју користите. ИЗИС је водио и рачуна о тренутној епидемиолошкој ситуацији у свијету и ковид пасошима који ће бити неопходни за путовање те ће бити доступни кроз картицу “Covid пасош”.

Интегрисани здравствени информациони систем Републике Српске нуди могућност позивања СоС хитних служби помоћи као и директан позив вашем породичном љекару. Ове опције биће доступне кроз картицу “СоС позив” а осим позива породичном љекару моћи ћете позвати хитну помоћ, ватрогасну службу и полицију.

Осим погодностим које ИЗИС пружа пацијентима овај свеобухватни систем, а који је намијењен искључиво здравственим радницима, управама здравствених установа и менаџерима, доноси низ погодности а прије свега нуди преглед свих организационих активности и извјештаја те могућност праћења активности везаних за пословање како би се остварили успјешнији резултати рада.

Увођењем ИЗИС-а здравствени систем очекују бројне предности, а, између осталих, то су:

Омогућавање боље контроле и рационалније управљање средствима обавезног здравственог осигурања;

Смањење административних трошкова, побољшање здравствене контроле пацијента, ефикаснији и квалитетнији систем здравствене заштите у цјелини;

Спријечавање дуплирања дијагностике, смањење чекања на дијагностичке и терапијске процедуре усљед увођења транспарентних листа чекања и електронских упутница;

Све здравствене установе ће бити међусобно увезане, те ће свим установама бити доступне, у реалном времену, информације о извршеним медицинским услугама те прописаним и издатим лијековима;

У сваком моменту биће могуће пратити потрошњу лијекова, стање залиха и сл. што је значајно и за планирање и спровођење набавки лијекова и других средстава, али и за контролу;

Биће омогућено праћење и управљање свих регистрованих медицинских апарата, као и праћење искориштености апарата итд.

Билећа Online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!