ПривредаРепублика Српска

Михајловић: Изјаве из Сарајева и Подгорице о пројекту ХЕ „Бук Бијела“ имају искључиво политичку позадину

То је покушај заустављања изградње било ког електроенергетског капацитета који користи обновљиве изворе енергије. Позадина је несумњиво и искључиво политичка – рекла је Михајловићева.

Она је за Вечерње новости истакла да је однос Србије и Републике Српске омиљена тема дневнополитичких активности оних којима та сарадња смета, те додала да није примијетила ставове неког од стручњака у области животне средине, већ само наводе политичара са различитим дневнополитичким интересима.

Са друге стране, навела је Михајловићева, енергетска безбједност је важно питање за цијели регион, и у смислу производње електричне енергије и диверсификације праваца и извора снабдијевања гасом.

– Вјерујемо да је ово само један у низу пројеката у области енергетике који ће имати регионалну димензију – истакла је она.

За Абазовићево помињање Унеска и угрожавање баштине, Михајловићева је рекла да Србија апсолутно уважава ову организацију, али да пројекат има апсолутно сва одобрења и дозволе, израђене и потврђене све студије утицаја на животну средину.

Она је навела да је у студијама кроз посебно поглавље третиран дио утицаја пројекта на Дурмитор, гдје је доказано да таквог утицаја нема.

– Вјерујем да нема разлога да изградња хидроелектране `Бук Бијела` не буде настављена утврђеном динамиком, јер је све урађено на законит начин. Спремни смо да пружимо све потребне информације и податке, како би надлежна тела Унеска и његове чланице имале адекватан увид у све апсекте ХЕС `Горња Дрина` – рекла је она.

Новости наводе да је поступак утврђивања утицаја изградње пројекта хидроелектране “Бук Бијела” на животну средину започет још 2011. године и спроводи се према прописима Република Српске.

За овај пројекат утврђена је Студија о утицају на животну средину, која садржи и посебно поглавље у којем је обрађен утицај на просотур Црне Горе и има важећу еколошку дозволу коју је издало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Они који се нису оглашавали овим поводом у неким претходним годинама када је пројекат предвиђао да акумулационо језеро физички долази до Дурмитора, јављају се данас да критикују када је тај пројекат значајно редукован и физички не излази ван граница Републике Српске, пише лист.

Представници црногорске владе могли су да питају своје експерте на ту тему или да бар на сајту сопственог министарства виде да нови пројекат, који је добио сагласност министарства животне средине, већ десетак година тамо стоји без примједаба или било каквих негативних коментара.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!