Свијет

Данас отварање Олимпијских игара. Наступа и прва трансродна особа у историји овог такмичечња

Дуго ишчекиване 32. Љетне олимпијске игре у Токију почињу данас. Пандемија вируса корона одгодила је Игре за годину дана, али иако је ситуација у свијету у овом тренутку боља, такмичење ће бити одржано без публике по невиђеним медицинским протоколима, уз строга ограничења кретања спортиста и њихове пратње…

Видјећемо колико тешко ће спортистима бити да се концентришу на такмичења кад скоро сваки дан морају да буду тестирани на вирус корона. Сви учесници Олимпијских игара ће морати да пролазе одређен ковид протокол у циљу заштите од вируса јер је циљ осигурати безбједност свих учесника.

Између осталог, тражи се ношење маске у свим ситуацијама гдје постоји могућност доласка у контакт са другом особом. У случају контакта са другом особом обавезно је одржавање физичке дистанце од 1,5 до два метра. Истиче се да је потребно редовно и темељно прање руку водом и сапуном минимум 20 секунди те избјегавање додиривања очију, носа и уста, праћење добре респираторне хигијене, а то значи покривање уста и носа савијеним лактом приликом кашљања или кихања.

Тражи се употреба средстава за дезинфекцију руку на бази алкохола, те избјегавање боравка у затвореном простору гдје борави већи број људи. У мору прописа издвајају се и чишћење опреме за тренинг и такмичење прије и послије индивидуалне употребе, кориштење засебних пешкира и флашица за воду, те туширање у смјештају прије и послије тренинга и такмичења. Како ствари стоје, биће више тестирања него такмичења.

„Токио се најбоље у историји припремио за Олимпијске игре. То је посебно значајно, јер се зна са каквим смо се изазовима због пандемије сусрели у претходних нешто више од годину дана… Сада је на спортистима да прикажу најбоље што могу. Сви смо ово чекали дуго. Када сви безбједно напусте Токио, знаћемо да смо урадили праву ствар“, изјавио је почетком јула предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах.

Оно што је посебно занимљиво, Бах је све ово вријеме игнорисао отпор Играма домаћег живља. Страх од епидемиолошких посљедица је више него очигледан па су све анкете организоване посљедњих мјесеци утврдиле да се 80 одсто Јапанаца и других људи настањених у њиховој земљи противи одржавању Игара у доба пандемије. Све је било много другачије тог 7. септембра 2013. када је Токио добио организацију Игара, а становништво је ту вијест дочекако са поносом и радошћу.

Да је страх у Јапану оправдан, говори и то да из дана у дан долазе вијести о новозараженим у олимпијском селу, а према подацима, у земљи домаћину Игара је потпуно вакцинисано тек 18,5 одсто од 125,5 милиона становника. Управо због посљедица пандемије дуго се вијећало да ли је паметно да се пусти и публика на трибине. Бах се залагао за пуштање гледалаца макар и у ограниченом броју, да уз ригорозне провјере и стриктна правила понашања бодре спортисте, међутим почетком јула је донесена коначна одлука – НЕ публици.

Много новца уложено је у организацију Игара и чини се да је то један од главних разлога што су само одгођене, а не отказане. Према званичним подацима, 15,4 милијарде долара потрошене су из државног буџета, а још три милијарде долара додали су приватни инвеститори. И МОК је дао одређена средства и сада се надају да ће продајом ТВ права колико-толико извући уложени новац. Осим тога, очекују се и приходи од спонзора.

Игре нису отказане, али је доста спортиста због вируса ипак одлучило да не потује за Токио. Примјер је аустралијска кошаркашица Лиз Кембиџ.

„Уплашила сам се живота у мјехуру. Није тајна да сам се у прошлости борила са менталним здрављем, а недавно сам се забринула због одласка на Олимпијске игре. Чињеница да моја породица, пријатељи и навијачи неће бити у Токију да пруже подршку заиста је застрашујућа“, рекла је Кембиџова.

Без обзира на одгађања из страха или због повреда до 8. августа моћи ћемо да уживамо у такмичењу у рекордна 33 спорта. У друштву су поново бејзбол и софтбол, а дебитују каратисти, спортски пењачи, сурфери и скејтбордери. Турнирима у кошарци придодате су репрезентације у баскету три на три, док су под бициклизам још подведени медисон и фреестyле БМX. Мјешовите мушко-женске категорије уведене су у атлетици, пливању, стоном тенису, стрељаштву, триатлону и џудоу.

У Токију се очекује наступ 11.000 спортиста из 205 земаља, а 85 одсто њих је вакцинисано против вируса корона. Међу тих 205 земаља је и Русија, чији спортисти не могу да се такмиче као званични представници ове земље нити да користе државни грб и химну због већ познате допинг афере и пресуде Свјетске антидопинг агенције (WADA).

Деби под именом Сјеверна Македонија ће имати осам такмичара из ове земље, а спортисти Сјеверне Кореје повукли су се због пандемије. Као што је познато, БиХ ће у Токију имати седам представника, и то Амела Туку и Месуда Пезера (атлетика), Лану Пудар и Емира Муратовића (пливање), Ларису Церић (џудо), Татјану Ђекановић (стрељаштво) и Неџада Хусића (теквондо). БиХ још чека на прву медаљу.

Када су у питању земље бивше Југославије, највише представника у Токију ће имати Србија, и то 86, а прати их Хрватска са 59 представника. Трећа је Словенија која је у Јапан послала 54 такмичара, те Црна Гора, која ће имати 35 представника.

Олимпијске игре почињу данас и трајаће до 8. августа.

Прва трансродна особа у историји Игара

Лорел Убард постаће прва трансродна особа у историји Олимпијских игара. Дизачица тегова са Новог Зеланда се до 2013. године такмичила као мушкарац, међутим сада је ова 43-годишњакиња постала дио женског националног састава њене земље, јер је искористила једно од новијих правила Међународног олимпијског комитета, по ком спортиста који промијени пол може и даље да наступа, ако има дозвољени ниво тестостерона у крви (10 наномола по литру) најмање 12 мјесеци.

Топ пет бх. резултата на ОИ од 1992.

1. Неџад Фазлија – 6. мјесто у стрељаштву (олимпијско финале), дисциплина 10 м ваздушна пушка, Олимпијске игре Сиднеј 2000.

2. Мирјана Хорват – 8. мјесто у стрељаштву (олимпијско финале), дисциплина 10 м ваздушна пушка, Олимпијске игре Барселона 1992.

3. Амел Мекић – 9. мјесто у џудоу, категорија до 100 кг, Олимпијске игре Пекинг 2008.

4. Амел Тука – 12. мјесто атлетика, дисциплина 800 м, Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016.

5. Елвир Крехмић – 14. мјесто атлетика, дисциплина скок увис, Олимпијске игре у Сиднеју 2000.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!