Привреда

Смиље зараста у коров. Асановић: Тржиште је засићено овим производом

Иако је извоз етеричних уља, парфемских и тоалетних производа из БиХ ове године нешто већи него лани, произвођачи истичу да је тржиште презасићено па многи одустају од узгоја, а некада пространа поља под смиљем данас зарастају у коров.

Након еуфорије за смиљем, која је владала прије неколико година, потражња је полако почела да јењава, а завршни ударац узгоју ове биљке у Херцеговини задала је пандемија вируса корона.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, од јануара до јуна ове године извоз у области етеричних уља, парфимеријских и тоалетних производа износио је око 24 милиона КМ, што је за шест милиона марака више него у истом периоду прошле године.

„У првој половини године увезено је тих производа у вриједности већој од 184 милиона марака, што је за око 18 милиона више него лани“, израчунали су статистичари.

Власник дестилерије „Анђелић“ Радован Анђелић из Требиња казао је за „Глас Српске“ да је интересовање за друга етерична уља углавном исто, али да је „смиљоманија“ нажалост завршена прича.

„Десила се хиперпродукција смиља, нарочито у западној Херцеговини, у којој се производила количина која може да намири трећину свјетских потреба“, казао је Анђелић, који претпоставља да у западној Херцеговини има неколико тона уља смиља које стоји у складиштима.

Његов суграђанин Миодраг Асановић, власник дестилерије „Свитавац“, такође сматра да је тржиште засићено овим производом, због чега су многе плантаже смиља зарасле у коров.

„Скоро 80 одсто људи је одустало од узгоја смиља и његовог прерађивања. Наши дестилатори су ван функције, јер ове производе немамо коме продати“, казао је Асановић.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона утицала је и на слабију продају осталих етеричних уља, како код нас тако и у свијету.

„И ова година је веома лоша. Могло би да буде далеко више извоза етеричних уља, али би надлежни морали да интервенишу да би помогли произвођачима“, истакао је Асановић.

Ситуација није ништа боља ни у ФБиХ, гдје све више произвођача одустаје од смиља. Власник дестилерије „Нови дан“ из Горње Блатнице Марин Сушац казао је да су се годинама надали да ће ситуација бити промијењена, али да наде нема више.

Извор:ГЛАС СРПСКЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!