Република Српска

Просјечна јунска плата у Српској износила 994 КМ и највиша је до сада

Просјечна јунска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 994 КМ и највиша је до сада када се посматра просјечна плата послије опорезивања по мјесецима, саопштио је Републички завод за статистику.

Просјечна плата након опорезивања исплаћена у јуну у односу на мај је номинално и реално већа за 1,3 одсто.

Највиша просјечна јунска плата након опорезивања у износу од 1.472 КМ била је у сектору финансијске и дјелатности осигурања, док је најнижи јунски просјек од 699 КМ била у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство.

У јуну ове године у односу на исти мјесец лани највећи номинални раст плате након опорезивања од 16,8 одсто забиљежен је у подручјима умјетност, забава и рекреација.

Просјечна јунска бруто плата износила је 1.544 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у јуну у просјеку су остале непромијењене у односу на мај, док су у односу на јун прошле године у просјеку више за 1,4 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у јуну од 8,5 одсто забиљежен је у одјељку превоз због виших цијена у групи горива и мазива, а највећи пад цијена на годишњем нивоу од 9,3 одсто био је у одјељку одјећа и обућа усљед сезонских снижења конфекције и обуће.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!