Требиње

Пројекат прве женске пољопривредне задруге. Посађено 160 садница смокве

У оквиру пројекта прве женске пољопривредне задруге „Смоквица“ у Херцеговини, која је формирана при „Женском центру“ из Требиња, посађено је 160 садница смокве, аутохтоне врсте сушилица, на плантажи у селу Месари.

Досадашња вриједност пројекта, који се изводи по фазама, износи око 120.000 марака, а реализацију су помогли Влада РС, ресорно министарство, град Требиње, фондације „Траг“, ОАК и „Хелп“ те Амбасада Чешке у БиХ, Џендер центар Владе РС и Европска унија.

Директорица „Женског центра“ Требиње Љиљана Чичковић истакла је да ће се смокве подизати и обрађивати на органски начин те да ће поред смокава на овом терену нићи и плантажа аутохтоног херцеговачког купуса, такозваног раштана, чије су органско сјеме такође сами произвели.

„Парцела је величине од око девет хектара, тако да на истом подручју планирамо посадити и органски раштан, са главним циљем да подржимо жене из реда рањивих категорија, као и младе људе, тако што ћемо им омогућити запослење на овим плантажама“, објаснила је Чичковићева.

Садњи смокава је, заједно са бројним званицама, присуствовала и амбасадорка Републике Чешке у БиХ Ивана Хлавсова, напомињући да њена земља много улаже у развојне пројекте на цијелој територији БиХ.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!