Република Српска

Додик: Подршка идеји о стварању српског свијета

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је за Срну да у потпуности подржава идеју о стварању српског свијета, која није усмјерена против било кога и једини јој је циљ сарадња и очување српског националног и културног идентитета.

На питање Срне да прокоментарише идеју о стварању српског свијета коју је изнио Александар Вулин, Додик је рекао да поздравља ту идеју јер је она патриотска и нема никакве територијалне претензије, нити би нанијела штету било коме.

„Ова идеја је с циљем сарадње и очувања српског идентитета, језика, културе, што су урадили многи народи прије нас и нико није правио проблем око тога, а када ту идеју изнесу Срби одмах се диже галама и тензија. Очигледно је да Бакир Изетбеговић нападима на саму идеју о стварању српског свијета покушава да поврати уздрмани углед међу својим бошњачким народом преко Срба, али ни то му неће помоћи“, нагласио је Додик, додавши да је то добра идеја која не иде на било чију штету.

Упитан да прокоментарише најаве турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана да ће појачати лобирање за независност самопроглашеног Косова, Додик је нагласио да се тај проблем не може ријешити признањем Космета, већ је рјешење у дијалогу Београда и Приштине.

„Нико са стране не може да рјешава тај проблем, већ је кључ рјешења у дијалогу. Уз дужно поштовање према Ердогану, Турска би требало да поштује реалност у региону и ако већ тако размишља о Космету зашто то размишљање не примијени и на Републику Српску и не подржи њено отцјепљење од БиХ па да сви живимо мирно као добри сусједи“, поручио је Додик.

Додик је рекао да је занимљиво да је Ердоан на Кипру говорио о двије државе, додавши да о Кипру треба да одлучују његови становници Грци и Турци, а не Ердоан.

„Сходно томе, Ердоан би требало да буде коректан и до краја досљедан па да се заложи да БиХ буде конфедерација три државе“, додао је Додик.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!