Требиње планира потпуни прелазак на ћирилицу

План власти у граду на Требишњици јесте да рекламе и натписи у граду буду једнообразни и написани по узору на рукопис Јована Дучића

Градске власти Требиња најављују послове на којима би им у овом тренутку могли позавидjети многи градови у Србији и Републици Српској. Центар најјужнијег града у Републици Српској, који важи за својеврсну културну престоницу Српске, а који је минулих година и све пожељније туристичко одредиште, биће преуређен – рекламе и натписи у центру тог града, по плановима, треба да буду једнообразни и написани на ћирилици.

Шаренило и свjетлеће рекламе биће истицани прописно и тако да буду у складу с околином, најављују у градској управи Требиња.

Градске власти вjерују да су кренуле у оригиналан посао, којем за сада не проналазе пандан међу српским градовима, и кажу како им је по педантности узор Дубровник, с тим да ће писмо у граду Јована Дучића бити ћирилично.

То не значи да ће бити обавеза да све рекламе у центру постану ћириличне, посебно кад је ријеч о страним брендовима, али наводе да је огромна већина власника предузећа и пословних објеката унапријед исказала жељу да се представе на српском писму.

Конкретни детаљи биће познати након окончања расписаног конкурса за идејно рјешење и избора најбоље идеје, што се очекује наредних мјесеци.

Осим што је план да натписи буду стандардизовани, огласи на таблама биће и аутентично требињски, јер је конкурсом предвиђено и дизајнирање посебне врсте слова за јавне ознаке, за шта је као образац одабран рукопис најзнаменитијег Требињца – пјесника Јована Дучића, из његових оригиналних биљежака.

Рекламе, називи улица и путокази изгледаће, наводе у Требињу, као да их је написао најпознатији Требињац. Стога и мјештани града на Требишњици које анкетирају медији подржавају идеју градских власти, задовољни што ће град бити уређен, писмо ћирилично, а Дучићев рукопис заштићен.

У надлежном Одјељењу за просторно уређење напомињу да је пројекат унификације јавних ознака и својеврсна обавеза града према властитом културно-историјском и архитектонском насљеђу, који ће, како наводе, притом донијети значајну промјену – јер су детаљи попут планираних измјена често кључни елемент у креирању карактера неког простора. Подсјећају да је историјско градско подручје Требиња проглашено националним спомеником БиХ.

„Пројектом су обухваћени знакови туристичке сигнализације, рекламна тијела, означене табле улица и кућних бројева. Циљ израде идејног рјешења јесте својеврсна стандардизација ових визуелних елемената”, појашњава за „Политику” Слађана Прцовић из Одељења за просторно уређење града Требиња.

Каже да је конкурсом предвиђена и дигитализација рукописа пјесника Јована Дучића, на бази оригиналних докумената, који би био аутентичан елемент на свим објектима и својеврстан заштитни знак у стварању новог визуелног идентитета града.

„Требиње жели да на овај оригиналан начин промовише и употребу ћириличног писма”, рекла је Прцовићева за наш лист.

У граду се издвајају просторне цјелине – из турског периода, коју чине углавном дијелови унутар зидина Старог града, затим она из аустроугарског периода, коју чине јавне површине и већина јавних објеката у централној зони, као и просторна цјелина осталог урбаног подручја, углавном с насељима насталим након Другог свјетског рата.

„Главни задатак је да рјешења морају бити препознатљива и прихваћена од стране грађана и посјетилаца с аспекта културно-историјске специфичности самог мјеста. Обавеза учесника конкурса је поштовање амбијенталног карактера и сагледавање планираних рјешења у ширем контексту”, појаснила је Прцовићева.

Ведран Фуртула, начелник Одјељења за урбанизам и просторно уређење Требиња, рекао је за Алтернативну телевизију да вјерује да ће љепоте Требиња пробудити инспирацију дизајнера и пројектаната како би се нашло најбоље рјешење. Конкурс је отворен до септембра, а Фуртула се нада да ће најбоља идеја бити изабрана ускоро, како би се пројекат окончао у наредној години.

Извор:ПОЛИТИКА

Подијели...
Exit mobile version