Требиње

Требиње планира потпуни прелазак на ћирилицу

План власти у граду на Требишњици јесте да рекламе и натписи у граду буду једнообразни и написани по узору на рукопис Јована Дучића

Градске власти Требиња најављују послове на којима би им у овом тренутку могли позавидjети многи градови у Србији и Републици Српској. Центар најјужнијег града у Републици Српској, који важи за својеврсну културну престоницу Српске, а који је минулих година и све пожељније туристичко одредиште, биће преуређен – рекламе и натписи у центру тог града, по плановима, треба да буду једнообразни и написани на ћирилици.

Шаренило и свjетлеће рекламе биће истицани прописно и тако да буду у складу с околином, најављују у градској управи Требиња.

Градске власти вjерују да су кренуле у оригиналан посао, којем за сада не проналазе пандан међу српским градовима, и кажу како им је по педантности узор Дубровник, с тим да ће писмо у граду Јована Дучића бити ћирилично.

То не значи да ће бити обавеза да све рекламе у центру постану ћириличне, посебно кад је ријеч о страним брендовима, али наводе да је огромна већина власника предузећа и пословних објеката унапријед исказала жељу да се представе на српском писму.

Конкретни детаљи биће познати након окончања расписаног конкурса за идејно рјешење и избора најбоље идеје, што се очекује наредних мјесеци.

Осим што је план да натписи буду стандардизовани, огласи на таблама биће и аутентично требињски, јер је конкурсом предвиђено и дизајнирање посебне врсте слова за јавне ознаке, за шта је као образац одабран рукопис најзнаменитијег Требињца – пјесника Јована Дучића, из његових оригиналних биљежака.

Рекламе, називи улица и путокази изгледаће, наводе у Требињу, као да их је написао најпознатији Требињац. Стога и мјештани града на Требишњици које анкетирају медији подржавају идеју градских власти, задовољни што ће град бити уређен, писмо ћирилично, а Дучићев рукопис заштићен.

У надлежном Одјељењу за просторно уређење напомињу да је пројекат унификације јавних ознака и својеврсна обавеза града према властитом културно-историјском и архитектонском насљеђу, који ће, како наводе, притом донијети значајну промјену – јер су детаљи попут планираних измјена често кључни елемент у креирању карактера неког простора. Подсјећају да је историјско градско подручје Требиња проглашено националним спомеником БиХ.

„Пројектом су обухваћени знакови туристичке сигнализације, рекламна тијела, означене табле улица и кућних бројева. Циљ израде идејног рјешења јесте својеврсна стандардизација ових визуелних елемената”, појашњава за „Политику” Слађана Прцовић из Одељења за просторно уређење града Требиња.

Каже да је конкурсом предвиђена и дигитализација рукописа пјесника Јована Дучића, на бази оригиналних докумената, који би био аутентичан елемент на свим објектима и својеврстан заштитни знак у стварању новог визуелног идентитета града.

„Требиње жели да на овај оригиналан начин промовише и употребу ћириличног писма”, рекла је Прцовићева за наш лист.

У граду се издвајају просторне цјелине – из турског периода, коју чине углавном дијелови унутар зидина Старог града, затим она из аустроугарског периода, коју чине јавне површине и већина јавних објеката у централној зони, као и просторна цјелина осталог урбаног подручја, углавном с насељима насталим након Другог свјетског рата.

„Главни задатак је да рјешења морају бити препознатљива и прихваћена од стране грађана и посјетилаца с аспекта културно-историјске специфичности самог мјеста. Обавеза учесника конкурса је поштовање амбијенталног карактера и сагледавање планираних рјешења у ширем контексту”, појаснила је Прцовићева.

Ведран Фуртула, начелник Одјељења за урбанизам и просторно уређење Требиња, рекао је за Алтернативну телевизију да вјерује да ће љепоте Требиња пробудити инспирацију дизајнера и пројектаната како би се нашло најбоље рјешење. Конкурс је отворен до септембра, а Фуртула се нада да ће најбоља идеја бити изабрана ускоро, како би се пројекат окончао у наредној години.

Извор:ПОЛИТИКА

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!