Свијет

Девет дана прије катастрофе Британци упозорили Нијемце на поплаве. Систем на удару критика

Систем узбуњивања у случају елементарних непогода у Њемачкој нашао се данас на удару критика због прекасног упозоравања грађана током поплава које су прошле седмице погодиле западне дијелове Њемачке.

„Кад је у питању заштита од катастрофа у истој смо мјери лоше припремљени као што је то био случај и с пандемијом“, рекао је портпарол владајуће Социјалдемократске странке Њемачке (SPD) за здравствена питања Karl Lauterbach дневнику Rheinische Post.

Он је рекао како се Њемачка мора боље припремити на овакве случајеве јер ће у будућности бити „и више пандемија и више катастрофа“ попут ове која је прошле седмице погодила Њемачку.

Политичар опозиционе Либерално-демократске странке (FDP) Michael Theurer говори о „потпуном колапсу система за узбуњивање“ и указује на то да су њемачке власти данима прије обилних киша биле упозораване на могућност излијевања ријека из корита.

„Правовремена упозорења метеоролога нису пренесена становништву и ту су заказале како власти тако и јавни медијски сервис“, рекао је Theurer.

Расправа у Њемачкој се распламсала након што су британски медији пренијели изјаве неких стручњака који су рекли како је Њемачка од европских институција била вишеструко упозоравана на долазак огромних количина падавина.

Девет дана раније Њемачка добила упозорење, а 24 сата раније прецизне податке

Британски хидролог и један од аутора Европског система за упозорење од поплава (EFAS) Hannah Clocke је рекла како је Њемачка 24 сата уочи излијевања ријеке Ахр била упозорена на ту вјероватност. Касније је управо у овом подручју погинуло преко 100 особа.

„Прве назнаке да се спрема катастрофа Њемачкој су упућене девет дана уочи излијевања ријека, а 24 сата прије је Њемачка добила прецизне податке гдје ће доћи до поплава“, рекла је Clocke за Sunday Times.

Она је и за њемачки јавни сервис ZDF рекла како је Њемачка била упозорена, али да је очито дошло до „пуцања ланца упозорења која на крају нису доспјела до грађана“.

Министарство унутрашњих послова савезне покрајине Сјеверне Рајне-Вестфалије, једне од двије покрајине најтеже погођених поплавама, признало је да је већ прошлог понедјељка, два дана прије поплава, имало сазнања о „екстремном невремену“ које се надвија над погођеним подручјем.

Водитељ Савезне канцеларије за заштиту грађана и помоћ у случају катастрофе Armin Schuster се бранио од критика и устврдио како је „инфраструктура узбуњивања“ функционисала на нивоу комуникације између савезних и локалних власти.

„Ми смо преко наших апликација и медија издали преко 200 упозорења“, рекао је Schuster.

Он је истовремено казао како није могуће с прецизношћу рећи на којим мјестима би се ријеке могле излити.

Schuster се заложио за то да се у систем узбуњивања поновно укључи и мрежа сирена које би функционисале и у случају када, као што је био случај прошле седмице, колабирају мобилне телекомуникацијске мреже.

Погинуло најмање 189 људи

Подсјетимо, у поплавама које су погодиле дијелове западне Европе погинуло је најмање 189 људи, а стотине још сматрају несталима. Више десетина хиљада људи напустило је своје домове, а многи и даље немају приступ струји и питкој води.

Поплава, до које је дошло због рекордних количина падавина, прво је захватила дијелове западне Њемачке, а затим и сусједну Белгију и Холандију. Након што је у суботу водостај ријеке Маас порастао на нивое који нису забиљежени у задњих стотину година, неколико подручја широм југа Холандије и даље је под одредбом евакуације. Само у граду Венлу, који се налази тачно поред ријеке, своје домове морало је да напусти 10.000 људи.

Катастрофалне размјере поплаве у Њемачкој

У међувремену су у Њемачкој, након повлачења воде, откривени праве размјере разарања гдје су бујице за собом оставиле пустош, блато и хаос. Пометени су читави градови.

Читави градови, жељезничке линије и цесте пометени су, а најмање 158 људи умрло је у ономе што је њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер описао као „најгору природну катастрофу“ стољећа.

Далеко највише смртних случајева забиљежено је у западној покрајини Фалачко Порајње, гдје је живот изгубило 110 људи, пише Index.hr.

Зехофер о поплавама: Централизација не би ништа промијенила

Министар унутрашњих послова Њемачке Хорст Зехофер обишао је данас поплављене дијелове земље и истакао да нема потребе за промјеном федералних структура заштите од елементарних непогода.

Зехофер је казао да је то исправно, и то већ деценијама.

„Централизација не би ништа побољшала“, рекао је кандидат за будућег њемачког канцелара приликом обиласка округа Ојскирхен.

Предсједник покрајине Сјеверне Рајне Вестфалије, Армин Лашет, нагласио је да се мора анализирати како упозорења од непогода могу бити побољшана.

Послије поплава које су погодиле Њемачку, било је бројних критика на рачун власти да је недовољно и прекасно издато упозорење.

Приликом обиласка бране, Лашет је казао да је пробијање могло бити спријечено.

Нагласио је да је сарадња локалних ватрогасних служби, два округа и војске спријечило пробијање бране, преноси Тањуг.

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!