Култура

У Билећи приказан документарни филм о руској емиграцији

Подијели...

У Билећи је приказан документарни филм “Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека”, аутора Дејана Пухала, у оквиру манифестације “Донцима у част”, у знак сјећања на руски Донски кадетски корпус који је почетком 20. вијека оставио значајан траг у цјелокупном развоју ове општине.

Прије приказивања филма отворена је изложба “Толстој и Достојевски у српској култури”.

Директор Центра руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић рекао је новинарима да се прије 100 година десила велика несрећа за руски народ, који је емигрирао, као и да нема превише случајева у свијету да једна школа са ученицима, професорима и администрацијом пређе из једне државе у другу и настави скоро нормално да ради.

“То се десило пре свега захваљујући разумевању оних који су у то време били домаћини овде у краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, а пре свега захваљујући руској култури и великој сличности руског и српског народа”, додао је Милинчић.

Професор Природно-математичког факултета у Бањалуци Мира Мандић рекла је да се на примјеру руске емиграције може учити како се чува идентитет, национална култура, гради емиграција на туђем тлу и припрема за ново васкрсење државе.

“Крајње је вријеме да можемо да проучавамо нашу емиграцију, да је вратимо кући и као један цивилизован народ који има вишевјековне везе са Русима, одамо им овдје поштовање и помогнемо Русији као пријатељској држави да утврди гдје су то све живјели и радили њихови преци расељени на простору бивше Југославије”, рекла је Мандићева.

Аутор филма Дејан Пухало рекао је новинарима да је руска емиграција обогатила културни живот и идентитет Билеће кроз различите садржаје, организујући спортско-рекреативна дешавања, позориште и друге садржаје.

“Оставили су културни печат у Херцеговини који је вриједан сваке пажње и данас смо ту да то подржимо и представимо значај који је руска емиграција оставила и на који се начин то треба у наредном времену вредновати и представљати младима”, рекао је Пухало.

Миодраг Хрњез, предсједник Завичајног клуба “Освит” из Билеће који је организатор манифестације “Донцима у част”, рекао је новинарима да је ова манифестација и вече увод у обиљежавање 100 година доласка руског Донског кадетског корпуса у Билећу.

“По нашој замисли ова манифестација треба да буде на државном нивоу, да у том програму учествују три државе јер су Донци из Билеће отишли у Горажде, па у Србију. Донци су нам ударили темељ онога што треба да градимо даље”, рекао је Хрњез.

Он је додао да постоји намјера да се руско гробље у Билећи реконструише, да буде монументално, за шта постоји пројекат, а намјера је да то буде урађено до октобра, када је планирано обиљежавање 100 година од доласка руског Донског кадетског корпуса у Билећу.

Извор:СРНА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!