Европа у борби са поплавама, више од 180 људи изгубило живот (ВИДЕО)

Број страдалих у поплавама које су погодиле више европских земаља порастао је данас на више од 180.
У јужном дијелу Немачке, страдала је најмање једна особа, пренео је Ројтерс.

Поједина возила је однијела бујица, а дијелови земље затрпани су блатом у округу Берхтесгаденер Ланд у Баварској, који је најновији регион који је погођен катастрофалним кишама и поплавама.

Стотине спасилаца трага за преживјелима у округу који се граничи са Аустријом.

“Нисмо били спремни за ово”, рекао је управник округа Берхтесгаденер Ланд Бернхард Керн, додајући да се ситуација драстично погоршала касно синоћ остављајући мало времена за дјеловање хитних служби.

Са данашњом жртвом у јужном дијелу земље, њихов је број порастао у Њемачкој на 157, док је широм Европе живот изгубило 184 људи.

Око 110 људи је страдало у округу Арвајлер јужно од Келна, који је и највише погођен поплавама, а очекује се да ће послије повлачења воде бити пронађено још жртава, саопштила је полиција.

Поплаве су углавном погодиле њемачке покрајине Рајна-Палатинат и Северну Рајну-Вестфалију, гдје је страдало најмање 46 особа.

У поплавама које су погодиле Белгију страдало је најмање 27 особа.

У тој земљи у уторак ће бити дан жалости, док водостај река опада, а акција чишћења је у току.

Војска је послата у град Пепинстер, гдје је дошло до урушавања више зграда.

На десетине људи у Белгији је без електричне енергије, а проблем је и снабдијевање водом за пиће.

Званичници хитних служби у Холандији навели су да се ситуација донекле стабилизовала у јужном дијелу провинције Лимбург, гдје је посљедњих дана евакуисано на десетине хиљада људи, док је сјеверни дио земље и даље у стању приправности.

У Лимбургу су власти и даље забринуте за путеве и мостове.

У Низоземској је до сада пријављена само материјална штета у поплавама, а нема страдалих и несталих.

Тешко невријеме током ноћи погодило је и дијелове Аустрије, а нека мјеста су потопљена, као што су Халајн и Куфштајн.

Власти покрајине Салцбург позвале су становништво да не напушта домове и не задржава се у гаражама и подрумима, као и да се не приближава ријекама.

У покрајини Тирол ватрогасци су имали пуне руке посла борећи се против поплава, водених бујица и одрона, а на територији општине Куфштајн водене бујице носиле су аутомобиле.

Мјесто Келхсау, због поплављених путева, остало је одсјечено од остатка земље, а у том мјесташцу одржана је градска фешта, због које је ту затечено остало око 80 гостију из сусједних градића.

У Итеру због изливања ријеке морао је бити еваукисан један љетни камп.

Дијелови Швајцарске и даље су у приправности због поплава, мада је претња најугроженијим подручјима попут језера Луцерн и бернске реке Ааре ублажена.

Извор:ТАЊУГ

Подијели...
Exit mobile version