Друштво

Ђукановић:Српска црква одговорна за геноцид у Сребреници (ВИДЕО)

Подијели...

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је како је Српска црква ишла прије војске. “Ишли су истом путањом – прво црква, па војска и, на крају, одговорни су, поред осталог, за геноцид у Сребреници”, казао је Ђукановић.

Предсједник Црне Горе изјавио је да Србија никада није прихватила црногорску независност и гледа на Црну Гору као на дио “српског света”. Додао је да Српска православна црква (СПЦ) дјелује слично “клерикалном фашизму”.

“Могу то потврдити за вријеме за које сам у политици, а то можемо потврдити и истраживањем хисторијских докумената чак из XIX вијека”, рекао је Мило Ђукановић на конференцији “Западни Балкан: Кључни дио слагалице европске безбједности” у организацији GLOBSEC-а.

“Кад се види однос Србије у региону, та улога је потенцијално деструктивна, зато што се Србија вратила политикама из раних деведесетих. Србија је ту да сачува интерес Срба гдје год живе у региону. То је иста грешка коју је Слободан Милошевић направио деведесетих, знамо шта се десило у Босни и Херцеговини”, истакао је Ђукановић.

Мило Ђукановић: Срби у ЦГ не могу бити легитиман циљ Београда

Рекао је да предсједник Србије Александар Вучић заштиту интереса српског народа у Црној Гори покушава да представи као легитиман циљ.

“Не може мијешање у унутрашње ствари једне државе бити легитиман циљ. Жао ми је што Србија понавља грешке и плашим се да то је то реалистичан потенцијал за стварање нестабилности у региону. Србија то чини ослањајући се на подршку Москве”, истакао је Мило Ђукановић.

Како је додао, има веома свјеже сјећање на деведесете, када је, како је рекао, Српска црква стигла прије војске.

“Ишли су истом путањом – прво црква, па војска и, на крају, одговорни су, поред осталог, за геноцид у Сребреници. Црква је опасно оруђе у рукама ретроградног национализма и треба да усмјеримо политичку одговорност и пажњу на њих ако желимо да отклонимо деструктивне силе, опасне за мир и стабилност на Западном Балкану”, оцијенио је црногорски предсједник.

Извор:Н1


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!