Привреда

Домаћи туризам вапи за новим ваучерима

У наредном периоду пројекат туристичких ваучера могао би да буде креиран и да заживи не као мјера подршке у превазилажењу тешкоћа у пословању, већ као промотивни пројекат подршке домаћем туризму, потврдили су за „Независне новине“ из Министарства трговине и туризма РС.

Истичу да је ресорно министарство у сталном контакту са привредницима из сектора туризма и угоститељства, те да ће о свим наредним корацима везаним за овај и сличне пројекте јавност бити благовремено информисана.

Марко Радић, руководилац Сектора за развој и промоцију Туристичке организације Републике Српске, казао је да уколико се деси да поново буде креиран пројекат туристичких ваучера то би значило додатни подстрек домаћим туристима да и даље посјећују дестинације широм РС.

„Нема сумње да је на буђење свијести о предностима домаћег туризма и окретање домаћој туристичкој понуди утицала и подјела туристичких ваучера, јер је искориштено око 47.000 ваучера, а било је планирано око 50.000 на почетку самог пројекта“, казао је Радић за „Независне новине“.

Истиче да је у правом моменту заживјела идеја о туристичким ваучерима, гдје је Српска добила нове туристе.

„Наиме, томе у прилог иде и податак да је 2019. године више од 70 одсто било страних туриста на нашим просторима, а само 20 одсто домаћих“, казао је Радић.

Да су ваучери одличан начин за привлачење домаћих туриста каже и Мирјана Путица, директорица Туристичке организације града Требиње.

„Прошле године ваучери су нам направили пун погодак. Послије Јахорине, Требиње је било најпосјећеније, тако да би нам и ове године јако значили ваучери, мада имамо и назнака да ће они у неко догледно вријеме бити продужени, али то још није ништа званично“, казала је Путица.

Из хотела „Хајдучке воде“ рекли су недавно да би наставак дијељења туристичких ваучера грађанима РС и увођење добро осмишљених нових активности на јачању домаћег туризма и угоститељства требало да буду приоритети у превазилажењу тренутно веома сложене ситуације у наведеном сектору, која траје још од избијања пандемије.

„Посљедице дуготрајне ванредне ситуације, проузроковане још актуелном здравственом кризом, и те како су евидентне у туристичко-угоститељском сектору РС. Међутим, из сваке кризе рађа се прилика за нови напредак. Шансу за напредак видимо у продужењу додјеле туристичких ваучера грађанима РС и заједничкој добро осмишљеној и организованој промоцији домаћих потенцијала у циљу јачања и комплекснијег развоја туризма и угоститељства Републике Српске“, казали су у хотелу „Хајдучке воде“.

Истичу да, иако су се прошле године могле чути и критике на рачун пројекта дијељења туристичких ваучера, за домаћи туризам је тај вид подршке у превазилажењу кризе проузроковане пандемијом био од приличног значаја.

„Туризму РС тренутно недостаје добро осмишљена промоција богате домаће понуде, за чије успјешно спровођење је неопходна и помоћ државе“, истичу из овог хотела.

Према евиденцијама Министарства трговине и туризма Републике Српске, током трајања пројекта туристичких ваучера, односно од 15. јуна 2020. до 30. јуна 2021. године, грађанима Републике Српске издато је 46.948 туристичких ваучера вриједности од по 100 КМ, за смјештај у угоститељским објектима који послују на подручју Републике Српске. У пројекту туристичких ваучера учествовало је 97 угоститељских објеката за смјештај и 28 туристичких агенција, а грађани РС су у склопу пројекта ваучере највише користили у бањским центрима, те смјештајним капацитетима на олимпијској планини Јахорина, у Херцеговини и Вишеграду.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!