Федерација БиХ

Човић јасан:Без измјена Изборног закона нема ни избора

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да се избори у Босни и Херцеговини сљедеће године неће моћи одржати ако се не постигне политички договор о измјенама изборног законодавства.

“Избори су планирани за идућу годину, ако се усвоји Изборни закон. Без Изборног закона избори се не могу организирати и провести, као што се избори у Мостару нису могли организирати док се нисмо договорили о изборним правилима у Мостару. Одлукама Уставног суда БиХ поједине одредбе Изборног закона стављене су изван снаге. Дакле, да би се идуће године одржали избори, у овој неизборној години се у Парламенту БиХ морају усвојити измјене Изборног закона – казао је Човић у интервјуу за Вечерњи лист.

Први човјека ХДЗ-а БиХ ипак вјерује да је могуће постићи компромис, а на питање на чему заснива свој оптимизам Човић је одговорио:

“Други имају право на један комфор нерада, алиби вођења политичког процеса, јер им већински статус у Федерацији даје тај луксуз. Хрватски представници то немају. С обзиром на искуства која имамо када су у питању претходни избори, јасно је да се Изборни закон мора промијенити како би се уопће ишло на идуће изборе, јер нитко више не жели улазити у било какве изборне авантуре с нејасним рјешењима. Мој оптимизам произлази из разговора с десецима међународних институција, али и разговора с политичким актерима унутар саме Босне и Херцеговине, по истој методологији и техници преговарања по којој смо завршили изборна рјешења за Мостар.

Коментирајући односе Хрвата и Бошњака, Човић је казао како и једна и друга страна морају оставити прошлост за собом и окренути се будућности.

“Бошњачки и хрватски народ су братски народи који морају сјести и договарати се око сваког битног питања за њих, јер дијеле исти простор, обичаје, навике и повијест, без обзира колико ми у тој повијести некад били супротстављени. Кад повијест оставимо иза себе, када прихватимо да су злочини злочини без обзира над киме су почињени, да су те злочине чинили појединци из наших народа, а не цијели народи, када се окренемо будућности, мислим да ће бити лакше сагледавати потребу да живимо у пријатељству. Ја ћу дати максималан допринос да наша сурадња с Бошњацима буде на искреној братској разини и то ће бити један од мојих приоритета све док сам у политици”, поручио је Човић.

Извор:ФЕНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!