Здравље

Домови здравља спремни за електронске здравствене књижице

Домови здравља у Српској обезбиједили су сву потребну опрему за употребу електронских картица (е-књижице), те ће се у овим здравственим установама од 1. августа почети с примјеном Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

Наиме, овај систем је прошле године средином августа почео да се примјењује у Градишци, Бијељини, Зворнику те Фочи, гдје су грађани преузели своје електронске здравствене књижице, а од 1. августа би требало да подручју цијеле Српске.

Из Дома здравља у Бањалуци кажу да су обезбиједили сву опрему за употребу електронских картица.

„У току је инсталација читача електронских картица и тај процес ће бити завршен до краја мјесеца“, казали су из Дома здравља Бањалука за „Независне новине“.

Да је све спремно за нове е-књижице, кажу и у Дому здравља Требиње.

„Наша установа посједује читаче картица, који су инсталирани на свим пултовима“, казали су овој здравствној установи.

Осим електронских картица, ИЗИС подразумијева и употребу електронског картона, електронске упутнице и рецепта. ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске

Електронске картице за осигуранике Фонда здравственог осигурања (ФЗО) су бесплатне, а осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице.

„Осигураници у свим пословницама ФЗО РС већ могу да подижу своје картице. Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу, могућност провјере на интернет страници Фонда значајно ће убрзати овај процес, јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да је преузму“, казали су раније из ФЗО РС.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања и координаторка за ИЗИС у Дому здравља Бијељина, рекла је да је досад кроз ИЗИС евидентирано 78.500 пацијената ове здравствене установе.

„Сви ови пацијенти имају електронске картоне са свим подацима од како су регистровани у Дому здравља Бијељина“, рекла је Савинова.

Када је ријеч о позитивним странама кориштења ИЗИС-а, Савинова је рекла да их љекари већ осјећају, јер све податке о пацијенту имају на једном мјесту.

„Пацијенти сада кад долазе код доктора не морају носити са собом све раније налазе, јер се знало дешавати да су на преглед долазили с гомилом папира, од којих неки и забораве, неке изгубе, а сад је све на једном мјесту у електронском облику. Још нам фали е-рецепт, када ће пацијент након прегледа отићи у апотеку и с е-књижицом моћи подићи потребну терапију“, казала је Савинова.

Додаје да је олакшица то што су повезани директно с Фондом, те не морају да брину када је ријеч о осигурању пацијената, јер раније се дешавало да књижице нису овјерене па се и ту губило вријеме. Како каже, знало је због тога доћи и до конфликта.

„Пацијенти не морају да иду у Фонд да овјеравају књижице и чекају у редовима“, закјључила је Савинова.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!