Бања ЛукаТребиње

Мање беба у Требињу и Бањалуци

Број новорођених беба у Бањалуци и Требињу у првих шест мјесеци ове године је нешто мањи у односу на исти период лани, док је у Бијељини тај број у благом порасту те је рођено 10 беба више.

Према подацима Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, од 1. јануара до 30. јуна ове године рођено је 1.449 беба. „Од тог броја рођено је 628 дјевојчица, 821 дјечак, 34 пара близанаца, док тројки није било“, казали су за „Независне“ из УКЦ РС.

За исти период прошле године подаци показују да је у првих пола године на свијет дошло 1.458 беба, те да су рођене 662 дјевојчице, 796 дјечака, 31 пар близанаца и једне тројке.

Да је и у Требињу рођено мање дјеце потврђују подаци који показују да су у првих шест мјесеци ове године рођене 42 бебе мање него прошле године.

„У ЈЗУ Болница Требиње, на Одјељењу за гинекологију и акушерство за првих шест мјесеци 2021. године био је 101 пород, а рођено је 55 дјечака и 46 дјевојчица“, потврдили су за „Независне“ из Болнице Требиње.

Додају да није било близанаца нити тројки.

Истичу да су током првих шест мјесеци 2020. године обављена 142 порода те да је за пола године рођено 79 дјечака и 64 дјевојчице.

Да је нешто боља ситуација у Бијељини потврдили су из Болнице „Свети врачеви“… За пола године су рођене 464 бебе, односно 10 беба више него лани.

„Од 1. јануара до 30. јуна 2021. године у бијељинском породилишту обављено је 460 порођаја и рођене су 464 бебе, од тога 235 мушког пола, а 229 женског пола. У наведеном периоду биле су и четири близаначке трудноће“, казали су с Одјељења гинекологије и акушерства Болнице „Свети врачеви“ Бијељина.

Додају да су у истом периоду прошле године рођене 454 бебе.

„У добојској болници ‘Свети апостол Лука’ током првих шест мјесеци рођено је 612 беба, а до краја прошле године у овој здравственој установи рођена је 1.261 беба“, саопштили су из ове болнице.

Александар Мајић, демограф, за „Независне“ истиче да се у посљедњих 20 година континуирано смањује број рођене дјеце.   „Ми имамо све мање жена које су спремне за рађање. Сада на тапет долазе генерације рођене осамдесетих и деведесетих година. Оне су малобројније него што су то раније генерације, а самим тиме је фертилитет много мањи“, рекао је Мајић.

Претпоставка је, како каже, да ће се тај број наставити смањивати. „Током 2000. године било је рођено од 13.000 до 14.000 дјеце, а сада се број новорођене дјеце у Републици Српској креће од 9.000 до 9.200 дјеце на годишњем нивоу“, казао је Мајић.

Истиче да ће се то за 20 до 30 година рефлектовати на смањење броја рођених беба.

Он каже да ће у суштини тек на свијет доћи дјеца зачета током пандемије вируса корона, те да због тога треба још сачекати и бити обазривији у дубљим анализама у вези с овим подацима.

„Оградио бих се од ових података јер постоји до 10 одсто могућности на егзактност“, казао је Мајић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!