Спорт

Билећанка на тренинг путује 30 километара. Љубављу према атлетици руши све препреке (ФОТО)

У атлетски клуб Леотар дошла је прошле године, а њене витрине већ красе златне медаље. Пошто нема алтетски клуб у свом мјесту, ова вриједна дјевојка долази на тренинге у 30-ак километара удаљено Требиње, а за превоз се сналази.

Глорија је до сада понијела титилу јуниорског првака РС у трци на 1.500 метара, те јуниорског првака БиХ у тркама на 1.500 и 800 метара. Пуно не заостаје ни за старијим атлетичарима, па је на сениорским првенствима освојила два друга мјеста на истим дужинама.

Европска сцена

Као члан репрезентације БиХ, у јуну ове године освојила је пето мјесто на 1.500 метара на Трећој лиги европских атлетских тимова у Лимосолу, на Кипру. Ово је био и њен премијерни наступ на европској сцени, а, како каже, дала је свој максимум и само мало неискуства допринијело је да пласман не буде бољи.

– Атлетику тренирам од прошле године. Од малена волим да трчим. Као мала сам обожавала да учествујем у видовданским уличним тркама у Билећи. О атлетици сам почела размишљати у деветом разреду основне школе, када сам први пут учестовала на регионалном такмичењу основних школа и заузела прво мјесто. Пласирала сам се тада на републичко такмичење, гдје сам била четврта. Мало ми је недостајало да освојим медаљу, што ме је и мотивисало да почнем тренирати овај спорт – сјећа се Глорија.

Ова млада атлетичарка наставила је да трчи и након поласка у средњу школу, а да се учлани у клуб предложио јој је њен професор физичког васпитања.

– Сама сам трчала, гледала сам неке тренинге на интернету.  Мој професор Мирослав Перућица је то примјетио и предложио родитељима да се учланим у клуб како бих могла да се такмичим. У Билећи немамо атлетски клуб, па сам дошла у требињски Леотар – наводи она.

Путовање

На тренинге у Требиње, у љетном периоду, долази углавном три пута седмично, а ни високе температуре ваздуха, нити сналажење за превоз, нису је поколебале да и даље напредује на атлетским стазама.

– Све се може постићи када постоји љубав према нечему и тада ништа није тешко. Док траје настава у школи долазила сам само викендом. Радним данима сам, у договору са својим тренером, тренинге радила сама у Билећи. Није једноставно, али кад се нешто жели, може се организовати – каже ова млада атлетичарка за Еуроблиц.

За разлику од оних који имају клуб у свом мјесту, Глоријин тренинг траје и по неколико сати, када се узме у обзир путовање из Билеће у Требиње.

– Сналазим се за пут, нађем превоз из Билеће, а кући се, углавном, враћам аутостопом – истиче она.

Студије

Од атлетике, каже не одустаје; циљ јој је да поправи своје вријеме у тркама на 1.500 и 800 метара, а посебно је задовољна што се окушала на европском такмичењу.

– То је било велико исуство за мене. Осјетила сам драж наступа на великој атлетској сцени и сада имам још већи мотив за напоран рад и даље напредовање – прича ова млада атлетичарка.

Глорија је од септембра матурант билећке гимназије, али алтетику неће запоставити.

– Планирам да студирам, размишљала сам да то буде факултет за маркетинг. Не бих уписивала неки факултет везан за спорт, али атлетику ћу наставити да тренирам, без обзира на студије – најављује она.

Глорија се ових врелих јулских дана на стадиону „Полице“ у Требињу спрема за ново јуниорско републичко првенство, које је планирано у септембру.

ОДЛИКАШИЦА

Глорија Куреш је одличан ученик у Средњошколском центру „Голуб Куреш“ у Билећи, који носи име по брату Глоријиног дједа. Завшила је трећи разред гимназије, а поред успјеха на алтетским стазама, имала је и запажене резултате на такмичењима из математике и  на ликовним конкурсима.

Као ученица завршног разреда основне школе добила је прву награду на литерарном конкурсу Црвеног крста РС, са радом „Дијели с другима оно што те чини срећним“. Глорија каже да има доста алтетичара којима се диви, али нема ниједног који јој је идол.

– Заиста им се дивим и свака им част на успјеху. Међутим, ја сам Глорија Куреш, желим то и да останем и да својим радом и трудом постигнем резултате – каже самоувјерено ова млада дјевојка.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!