Свијет

Google кажњен са 500 милиона евра. Уколико не испуне услове, мораће да плаћају додатних 900.000 евра сваки дан

Регулаторна тијела у Француској су казнила Google са 500 милиона евра, пошто се та компанија није придржавала привремене наредбе о плаћању накнада за коришћење вијести тамошњих медија.

Они су запријетили Google -у са свакодневним казнама од 900.000 евра уколико не буду смислили рјешење за два мјесеца како ће да надокнаде новинским агенцијама то што су користили њихов садржај.  

Овај спор је и дио напора Европске уније како би се натјерале велике технолошке компаније да плате издавачима за коришћење њиховог садржаја. Издавачи као што су АПИГ, СЕПМ и АФП су оптужили Google да није хтио да преговара са њима, како би та компанија из Калифорније надокнадила то што се садржај из медија налази у њиховим платформама, као што је News Feed (најновије вести).

Из те компаније су у саопштењу за јавност открили да су веома разочарани одлуком, као и да се казна не одражава на уложене напоре да се те вијести нађу на њиховим платформама. Ово није први пут да је Google мета Француске и Европске уније, прије само мјесец дана кажњени су са 220 милиона евра због злоупотребе „доминантне позиције“ у онлајн оглашавању.

„Током читавог процеса понашали смо се добронамијерно. Ова казна игнорише наше напоре да постигнемо договор. Google је до данас једина компанија која је најавила споразуме о сродним правима“, рекао је портпарол те компаније. Иако је почетком фебруара постигнут оквирни договор да Google исплати групи француских медија 76 милиона евра у наредне три године, изгледа да је на њега стављена пауза.  

У Аустралији, Google и Facebook су се склопили договор са новинским агенцијама након што је тамошња влада усвојила закон који обавезује технолошке компаније да плате вијести које користе на својим платформама.

Извор:МОНДО

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!