Република СрпскаСрбија

Селаковић на Самиту српске омладине и студената Балкана: Сви Срби да истакну српску заставу 15. септембра

Министарство спољних послова Србије припрема акцију којом би 15. септембра – на Дан српског јединства, слободе и националне заставе сви Срби, укључујући и оне у региону и дијаспори, на својим кућама истакли српску заставу, изјавио је ресорни министар Никола Селаковић.

Селаковић је на Самиту српске омладине и студената Балкана “Синергија као кључ успеха” рекао да би требало више радити на изградњи култа српске заставе.

Он је истакао да му је драго што је анкета међу младима у региону показала да већина мисли да су српски језик и ћирилица оно што повезује Србе – идентитетска есенција и најважније ткиво српског идентитета, али да има још доста заједничких ствари.

То је, према његовим ријечима, и црвено-плаво-бијела застава на чијој промоцији се мора радити више, јер је она заједничка Србима и у Србији, и у Републици Српској и у Црној Гори.


– Заједничке националне вриједности се промовишу прослављањем значајних датума из наше прошлости, а Влада Србије је на приједлог предсједника Александра Вучића, што је учинила и Влада Републике Српске, лани установила 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе – навео је Селаковић.

Он је истакао да Министарство спољних послова са Управом за дијаспору и Србе у региону има програм финансирања за повезивање Срба у региону са матицом.

– Један од резултата тог програма је и овај пројекат који финансирамо, а од сљедеће године укључићемо га у редовно буџетско финансирање нашег министарства. Такође смо са организацијом српских студената у иностранству потписали протокол о сарадњи и од ове године наши људи који студирају у иностранству могу да волонтирају у нашим амбасадама и генералним конзулатима и да се осјете корисним за своју земљу – рекао је Селаковић.

Он је апеловао на младе из Црне Горе и БиХ да долазе у Србију што чешће и истакао да Србија жели да помогне младима из Републике Српске или Црне Горе да остану тамо.

Извор: ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!