ЗдрављеРепублика Српска

Електронске здравствене књижице стижу и на адресе фирми

Подијели...

Филијале Фонда здравственог осигурања у Бањалуци и Бијељини достављаће електронске здравствене књижице у сједишта фирми послодаваца за све раднике који су запослени у тој фирми.

Потврдили су ово из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС након што би Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) од августа требало да почне да се примјењује на цијелој територији Српске.

Наиме, како кажу, на тај корак су се одлучили да се спријече гужве у пословницама и да осигураници не морају појединачно да долазе по своју електронску картицу.

“Што се тиче електронских картица, осигураници у свим пословницама ФЗО РС већ могу да подижу своје картице. Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу могућност провјере на интернет страници Фонда значајно ће убрзати овај процес, јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да преузму своју електронску картицу”, казали су из ФЗО РС.

Истичу да ниједно право неће бити укинуто уколико се одмах не преузме електронска картица, јер није остављен рок за њено преузимање и осигураници своја права могу несметано да остварују и уколико не подигну своју е-картицу.

“До сада је више од 100.000 осигураника у цијелој РС преузело своју електронску картицу. Такође, у неким пословницама попут Бањалуке због већег броја електронских картица осигураници прво подносе захтјев за преузимање електронске картице, а када се пронађу картице, јер врло често један осигураник подиже и за све своје чланове породице, накнадно се контактирају како би их и лично преузели. На овај начин настоје се спријечити гужве у пословницама, али и да осигураници не чекају дуго у редовима на своју картицу”, појаснили су из ФЗО РС.

Додају да електронске картице осигураници могу подићи у њиховим пословницама у оним општинама у којима су регистровани и у тимовима породичне медицине.

Иначе, електронске картице се не овјеравају, дакле неће се овјеравати ни када се укине ванредна ситуација.

“Осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице. Прве електронске картице су бесплатне, односно осигураници их не плаћају”, кажу из Фонда.

Осим електронских картица, ИЗИС подразумијева и употребу електронског картона, електронске упутнице и рецепта. ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске.

Подсјетимо, ИЗИС је средином августа прошле године почео да се примјењује у Градишци, Бијељини, Зворнику те Фочи, гдје су грађани већ били у могућности да преузму своје електронске здравствене књижице.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања и координаторка за ИЗИС у Дому здравља Бијељина, раније је за “Независне новине” рекла да је до сада кроз ИЗИС евидентирано 78.500 пацијената бијељинског Дома здравља.

“Сви ови пацијенти имају електронске картоне са свим подацима откако су регистровани у Дому здравља Бијељина”, рекла је Савинова.

Када је ријеч о позитивним странама кориштења ИЗИС-а, Савинова је рекла да љекари већ осјећају позитивне помаке јер све податке о пацијенту имају на једном мјесту.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!