ЗдрављеИстакнуто

Провјерите да ли је спремна ваша електронска здравствена књижица

Осигураници Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске на интернет страници Фонда могу да провјере да ли је за њих израђена електронска здравствена картица и у којој пословници се налази.

„Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу, могућност провјере на интернет страници Фонда на линку ОВДЈЕ значајно ће убрзати овај процес, јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да преузму своју електронску картицу“, наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да су електронске картице израђене на основу евиденција осигураника у тимовима породичне медицине.

„У случају да се деси да за неког осигураника није направљена електронска картица, он може у надлежној пословници Фонда поднијети захтјев за издавање електонске картице и у најкраћем року биће му израђена картица“, појаснили су из Фонда.

Картице би требало да се налазе у пословницама Фонда у оним општинама у којима су осигураници регистровани и у тимове породичне медицине.

У Фонду подсјећају да је прва електронска картица бесплатна.

„Електронска картица садржи име и презиме осигураника, датум рођења, идентификациони број, као и број картице. Служи да се провјери статус осигурања осигураника, односно да ли је уплаћен допринос за здравствено осигурање. Са њеном употребом, престаје и потреба овјеравања здравствених књижица“, наглашавају у Фонду.

У саопштењу је истакнуто да Фонд није предвидио рокове за преузимање електронских картица, управо због актуелне епидемиолошке ситуације, те ниједно право неће бити ускраћено уколико осигураници још нису преузели своју електронску картицу.

„Такође, реализатори пројекта Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) креирали су портал (https://izis.org) на којем се могу пронаћи корисне информације о самом пројекту, које су његове предности, шта је електронски картон, ко му може приступити и друге сличне информације о ИЗИС-у“, наведено је у саопштењу.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!