Култура

Почиње снимање првог српског филма о “Олуји”

Подијели...


У селу Памбуковици код Ваљева у уторак почиње снимање првог филма српске кинематографије о страдању Срба у Хрватској у погрому из 1995. године, о голготи кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избјегличким колонама спасавајући своје животе.

Редитељ и сценариста филма и серије “Олуја” Милош Радуновић рекао је да осјећа жељу, али и дужност да “Олујом” подсјети све на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле.

Он је навео да је ово први пут да српска кинематографија за тему има страдања Срба у погрому из 1995. године, који је један од највећих злочина над српским народом од Другог свјетског рата.

” ‘Олуја’ је наше виђење рата, базирано на истинитим причама. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм. Потрудили смо се да направимо сценарио који на интензиван и драматичан начин прати период непосредно пре, за време и после `Олује`. Сигуран сам да ће публика то умети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек”, рекао је редитељ.

На челу глумачке екипе “Олује” је Јово Максић, глумац који је и сам преживио прогон из Крајине. Према Максићевим ријечима, ово је прича о обичним људима којима историја не воли да се бави, пише “Спутњик”.

“Они су тихи хероји. Обичан човек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о обичним сељацима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или других разлога пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге”, навео је Максић.

Потресну причу о колонама људи на тракторима избјеглим у Србију током операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године, а чији је резултат на хиљаде убијених и несталих и око 250.000 протјераних – о филму “Олуја”, поред Максића оживјеће глумци Златан Видовић, Давор Јањић (који је почетком деведесетих избјегао из Сарајева), Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

Пројекат ће чинити дугометражни играни филм и 12 епизода серије.

Премијера филма, који ће се снимати на локацијама код Ваљева и Уба, планирана је у децембру, а почетак приказивања серије у марту сљедеће године.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!