Политика

Меркел:Ситуација у БиХ није задовољавајућа

Подијели...


Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да ситуација у БиХ није задовољавајућа и да се нада да ће Кристијан Шмит, којег је Савјет за провођење мира (ПИК) именовао за новог високог представника, добити подршку у раду.

Меркелова је послије конференције о Западном Балкану одржане у оквиру Берлинског процеса указала на питање функционисања БиХ.

– Ситуација у Босни и Херцеговини није задовољавајућа. Ту нам је потребан нови елан за Изборни закон и надам се да ће Кристијан Шмит добити подршку у свом раду – рекла је Меркелова.

Она је истакла да је на Западном Балкану у посљедње вријеме постигнуто много, али да је остало и пуно отворених питања попут дијалога Београда и Приштине.

– За многе земље Западног Балкана брзина приближавања ЕУ је преспора. ЕУ је много пута имала примједби на брзину реформи – рекла је Меркел након виртуалне конференције на којој су поред земаља Западног Балкана учествовали и представници ЕУ и њених институција.

Меркел је, повлачећи неку врсту биланце након 16 година на канцеларској позицији, закључила да је за вријеме њезиног мандата много тога на Балкану учињено, али да је и даље остало много посла који треба обавити.

Она је навела да ће у региону бити потребно уложити још много стрпљења и ангажмана, указала је на то да је покретање Берлинског процеса, који је она иницирала, прије седам година дало нову енергију промјенама међу земљама Западног Балкана.

– Поред процеса преговора земаља с ЕУ о чланству, Берлински процес паралелно ради на јачању сарадње самих земаља у региону – додала је она и истакла инфраструктурне и пројекте у склопу цивилног друштва.

Она је поменула и недавно укидање роминга међу земљама Западног Балкана и најавила је додатну помоћ у савладавању посљедица пандемије, те је у том контексту истакла да ће само Њемачка у склопу програма “Ковакс” што је брже могуће послати три милиона доза вакцине против вируса корона.

– У примарном интересу ЕУ је да јача процесе сарадње и кооперације у региону у сврху савладавања подјела -рекла је Меркелова, а навела је и геостратешке разлоге појачаног ангажмана ЕУ на Западном Балкану посљедњих година.


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!