Друштво

Лажне дипломе у Јавном сектору кантона Сарајево

Подијели...


Лажне дипломе у јавном сектору, проблематика је која се полако утврђује у бх. друштву.

Према писању портала “Радиосарајево” претходно је током ревизије диплома запослених у федералним институцијама, предузећима, установама утврђено постојање 92 невјеродостојне дипломе.

С друге стране, на нивоу Кантона Сарајево ситуација је нешто другачија.

“У току досадашњег рада на ревизији диплома, Уред је извршио провјере за 4.300 лица запослених у јавном сектору Кантона Сарајево, од чега је за 4.254 лица потрвђена вјеродостојност диплома, а за 46 лица образовне установе нису могле потврдити вјеродостојност диплома и ти предмети су прослијеђени тужилаштву”, потврдио је за “Радиосарајево” Ердуан Кафеџић, шеф Канцеларије за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајево.

Истакао је да је Канцеларија са Тужилаштвом до сада одржала неколико састанака на тему лажирања диплома у јавном сектору Кантона Сарајево, те израдила нацрт Акционог плана, а све са циљем ефикаснијег дјеловања и поступања код случајева гдје се утврди лажна диплома.

“Свих 213 институција Кантона Сарајево је прихватило сарадњу са Уредом, уз напомену да је у почетној фази било одређених опструкција. Будући да се ради о великом броју података, те да одређени подаци недостају или су нетачни, Уред врши сталну коресподенцију са институцијама Кантона Сарајево везано за податке о дипломама”, тврди Кафеџић.

С обзиром да су наведени предмети предати Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево, те да су поступци у току, ради заштите самог поступка, Канцеларија у овом моменту не може дати више информација у вези с лажним дипломама, а све до окончања кривичних поступака пред надлежним Судом.

Упркос сложености и обимности посла, Канцеларија наставља континуиране активности на ревизији диплома запослених у јавном сектору Кантона Сарајево.

Интересантно је да наведена проблематика, ревизија диплома, није у надлежности Министарства правде БиХ, а у исту није укључена ни Кантонална Управа за инспекцијске послове.

Извор:РАДИОСАРАЈЕВО


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!