Друштво

Расте број превара у Републици Српској:Пријатељици“ посудио новац, а сада враћа и њен кредит


Поштени људи, који су у свом животу научили да вреднују само оно добро у другима, након несрећног рата у БиХ у више наврата били су жртве превараната, а међу њима је и Бањалучанин Здравко Малбашић, иначе пензионисани професор српског језика и књижевности и уједно бивши јасеновачки логораш.

Преваранти нису били непознати људи, већ углавном пријатељи и пословни партнери.

Здравко Малбашић у исповијести за Српскаинфо открива да ће морати вратити близу 80.000 марака, гдје су урачунате и камате, а који је његова бивша пословна партнерка Борка С. узела на име кредита прије више од 10 година и убрзо након тога побјегла у Аустрију.

– Ускоро је рочиште у суду на којем ће ми највјероватније одредити да ја морам платити комплетан износ тог кредита с каматама који је подигла Борка С, а од којег ни једну једину марку нисам видио – наводи огорчени Малбашић.

У људима види добро

Проживио је Здравко све и свашта у животу, али и даље прича да у људима види оно добро, да га насиље не интересује и да тако жели живјети до краја живота у којем се тренутно бори са опаком болести.

Малбашић истиче да и поред свих здравствених проблема ипак неће престати у својој борби.

Остаје без трећине пензије

Овај пензионисани професор уједно је позвао суграђане, али и људе из других градова који су били на мети Борке С, а тврди да их има, да се јаве како би се заједничким снагама успјели изборити за правду и истину у конкретном случају.

– Нисам ја једина жртва те жене, то знам. Она је изварала многе људе, међу којима и Црногорце који су долазили у Бањалуку и тражили свој новац, али само не знам како она све вријеме може живјети с тим што је урадила мени и другима – додао је Малбашић.

Пензионисани професор у позним годинама живота помирио се с чињеницом да ће највјероватније до краја живота остати без трећине своје тешко стечене пензије, али никако и с тим да га је радна колегиница на тако бескрупулозан начин могла преварити. И то два пута.

Присјећа се Малбашић како је цијелог живота радио поштено и трудио се да ако не може помоћи, онда не одмогне људима. На крају га је лаковјерност, као и многе друге, дебело коштала, док су они који су искориштавали пријатељства и познанства зарад превара данас добро ситуирани.

Ратно вријеме

Здравка Малбашића многи старији Бањалучани знају као директора Трговинско-угоститељске школе. На овом мјесту радио је до 1993. године, када су „патриоте“ покуцале на његова врата и истјерале га из канцеларије.

– Рекли су ми да сам комуњара, да је моје вријеме прошло и да долазе нови људи. Ако је комуњара било то што сам као дијете одведен у Јасеновац, што сам као директор Трговинско-угоститељске школе ученицима омогућио праксу у ресторанима на цијелом Јадрану, онда нека им буде. Нисам се ни окренуо, а већ сам био на улици. Био је рат, морало се размишљати брзо и ја сам као шездесетогодишњак почео да се бавим трговином. Не могу се пожалити, кренуло је, па сам између осталих тако упознао и Борку С.- испричао је Малбашић.

Додаје како је с Броком имао добре пословне односе до тренутка када је од њега посудила 20.000 марака.

– Вријеме је пролазило, али она ми није враћала новац. Рекао сам јој једне прилике да је вријеме да ми врати оно што сам јој позајмио, а она је предложила да јој будем жирант на кредит од 40.000 марака уз напомену да ће мени вратити 27.000 марака, рачунајући и камате. Пристао сам на то и потписао се на мјесто жиранта, али Борка С. је убрзо отишла у Аустрију – испричао је огорчени Малбашић.

Имовина

Сву имовину коју је Борка С. имала преписала је на друге, па овај Бањалучанин није ни могао вратити запљеном некретнина оно што је посудио, а тек се треба суочити са оним што је потписао.

– У јулу ове године заказано је рочиште по тужби банке којој ћу за тај кредит од 40.000 марака, са каматама, морати вратити 80.000 марака. За то вријеме Борка С. живи у Аустрији, њена кћерка која се наводно одрекла мајке је у Бањалуци, а чуо сам да сада купује и стан унуци – испричао је огорчени Малбашић.

Здравко Малбашић је истакао да ће након судског рочишта читав случај пријавити полицији.

– Био сам већ у полицији и обавио разговор с инспектором, а након суда званично ћу пријавити Борку С. иНадам се да ће одговарати због онога што је урадила – закључио је овај пензионисани професор српског језика и књижевности.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!