Друштво

Милорад Додик сутра ће примити највеће признање Србије


Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик примиће сутра у Београду Орден Републике Србије на великој огрилици.Додику ће Орден уручити предсједник Србије Александар Вучић у Палати Србије у 12 часова.

Ово највеће признање Републике Србије до сада су примили предсједник Руске Федерације Владимир Путин, Народне Републике Кине Си Ђинпинг, некадашњи предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев и патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додјељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звијезди, на лијевој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!