Свијет

Градоначелница Чикага прогласила Видовдан празником града

Подијели...


Видовдан је од сада, званични празник у Чикагу. Такву одлуку је донијела градоначелница тог града Лори И. Лајтфут.

С обзиром да Град Чикаго има једну од највећих заједница српских-американаца у Сједињеним Државама, и обзиром да су се српски емигранти насељавали у Чикаго од 1880 год. и ојачавали град у областима уметности и музике, бизниса и финансије, правосуђа и државне управе, образовања и социјалне услуге, као и науке и медицине, и обзиром да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. јуна 2005. год. тиме формализујући културне, историјске и економске односе које постоје између Београда и Чикага деценијама, донијела сам одлуку, да Видовдан буде празник града Чикага, наводи у својој одлуци градоначелница.

Она даље истиче, да је Видовдан један од највећих културних празника код Срба.

„Видовдан један од највећих културних празника за Србе широм света као сјећање на велику битку против Отоманског Царства и пет векова турске окупације.

„Обзиром да Видовдан слави упорност и издржљивост покореног народа који жуди за слободу, достојанство и равноправност — универзални идеали који инспиришу и изискују нашу константну будност до данашњег дана,

Зато, дакле, ја, Лори И. Лајтфут, Градоначелница Града Чикага, овим проглашавам 28. јун 2021. год. ВИДОВДАНОМ У ЧИКАГУ, и позивам све грађане да прославе овај дан, стоји на крају одлуке.

Извор:ИН4С


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!