Привреда

ЕРС и ЕПЦГ о изградњи електране у Суторини


Након више година, 21.06.2021. у сједишту Електропривреде Црне Горе, у Никшићу, одржан је радни састанак Одбора директора Електропривреде Црне Горе и Управе МХ Електропривреде Републике Српске, матичног предузећа из Требиња.

Размијењена су искуства и положај Електропривреда у енергетској транзицији и реорганизацији ових система.

Сагледаване су могућности вишег нивоа сарадње, а у циљу веће ефикасности и профитабилности система. На заједничком састанку разматрана је и могућност искориштења  вода ријеке Требишњице у енергетске сврхе и сврхе водоснабдијевања црногорског приморја.

Како постоји одређена пројектна документација, елаборати и студије, ЕПЦГ је упутила иницијативу за актуелизацију и новелацију постојеће пројектне документације за изградњу ХЕ Суторина. Потенцијали за објекте из обновљивих извора су велики и неки од њих су немогући без заједничког рада, за добробит, становништва, локалних заједница, али и привреде уопште, закључено је на састанку.

Управа ЕРС-а већ дуги низ година покушава да нађе заједнички језик на изградњи хидроелектране Дубровник 2, која би по техничким и економским показатељима била најисплативији дио система хидорлектрана, али заинтересованост са стране Хрватске за то не постоји.

Сигурно је да би изградња још једне електране јужно од града Требиња ријешила многе проблеме који постоје у управљању система ХЕТ-а. Осим тога хидроелектрана Дубровник у посљедње вријеме све више има проблема са техничком спремности електране а нарочито након ревитализације агрегата које је извела фирма Кончар из Загреба. Подсјећамо да је у овој електрани прије 3 године избио пожар са смртним исходом тројице радника. Хироелектрана Дубровник, тачније агрегат који припада хидроелектранама на Требишњици, ван погона је од мјесеца марта а није познато када ће се вратити на мрежу јер постоје проблеми са вибрацијама које ово предузеће у Дубровнику није у стању да ријеши.

Изградњом електране у Суторини ријешили би се многи проблеми на обострану корист двије државе. Управљање великим водама, које знају бити проблем у граду на Требишњици, би било знатно олакшано а Херцег Нови у Црној Гори би ријешио проблем са питком водом која се сложеним системом преко Конавла допрема у овај град на мору.

Извор: ЕРС/Билећа Online

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!