Црна Гора

Црна Гора прави соларну електрану на језеру?


Опредијељени да доминантно улажемо у развој зелене енергије, у Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) планирамо да, у сарадњи са кредибилним партнерима, на Сланом језеру у Никшићу изградимо плутајућу соларну електрану, поручују из овог предузећа.

Слано језеро је вјештачка акумулација у западном дијелу Никшићког Поља, изграђено средином прошлог вијека за потребе хидроенергетског система „Перућица“. Захвата површину од 8.89 км2. Дуго је и до 4,4 километра, а дубоко 18 метара.
„Управо ово језеро пружа велике могућности у погледу развоја соларне зелене енергије, с обзиром на то да Црна Гора, као земља мале површине и специфичне географске конфигурације, не располаже огромним пространствима погодним за монтажу соларних панела, а и само Слано, за разлику од Крупца, није препознато као туристичка атракција Никшића. При томе, треба узети у обзир и чињеницу да градња плутајућих соларних панела на овом језеру не би за собом повлачила имовинске спорове, будући да се оно налази у власнишћу наше компаније“, истиче извршни директор Електропривреде Црне Горе, Никола Ровчанин.

Ровчанин наводи да би пројекат изградње плутајуће соларне електране на језеру Слано био усклађен са смјерницама за ублажавање негативног утицаја обновљивих извора енергије на биодиверзитет, које је објавио Међународни савез за очување природе и природних богатстава (ИУЦН).

„Овакав потез би, у крајњем, био у складу са темељним одређењем Електропривреде Црне Горе, према коме је неупитна опредијељеност ка инвестирању у развој зелене енергије. „Сигурни смо у то да ће овај и слични пројекти бити од вишеструке користи, како за осавремењивање производних капацитета наше компаније, тако и за енергетску стабилност цијеле државе, уз подразумијевајућу посвећеност бризи о квалитету животне средине“, закључио је Ровчанин.

За изградњу плутајуће соларне електране на Сланом језеру заинтересоване су компаније из Данске.
„Тај податак има нарочито изражену вриједност, ако се има у виду чињеница да је та земља, управо захваљујући квалитетном дјеловању својих компанија из грађевинског и енергетског сектора, одавно потврдила способност у развијању зелене енергије, и то на економски ефикасан, а по људе и околину безбједан начин“, објаснио је Ровчанин.

Плутајуће соларне електране су релативно нов феномен. Бројне студије потврђују да су 12,5 одсто ефикасније од соларних електрана на крововима и земљи, будући да је рефлексија сунчевих зрака много већа на соларним панелима постављеним на воденој површини, него на копну. Тренутно највећа европска плутајућа соларна електрана налази се у граду Пиоленцу, надомак Авињона, у Француској. Располаже са око 47000 соларних панела, снаге од 17 МW, а процјењује се да на годишњем нивоу снабдијева готово 5000 домаћинстава: Уједно смањује емисију угљен-диоксида за више од 1000 тона. У Азији, нарочито у Кини, Индији, Јапану и Јужној Кореји, увелико се граде плутајуће соларне електране гигантских размјера. Када је ријеч о Балкану, ваља напоменути да је у Албанији, на акумулационом језеру Вау и Дејес, изграђена плутајућа соларна електрана снаге 12,9 МW, а неопходна средства, у износу од 9,1 милион еура, обезбијеђена су из зајма Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Извор:ЕПЦГ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!