Политика

Усвојен нацрт закона о поријеклу имовине

Подијели...


Народна скупштина РС усвојила је данас Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу, чији је предлагач Клуб посланика СНСД-а. Нацрт закона биће упућен у јавну расправу, с обзиром да се односи на питања од посебног значаја за грађане.

Овим законом уређују се услови, начин и поступак под којима се утврђује имовина и увећање имовине физичког лица, која у узастопном периоду до три године прелази 300.000 КМ, а за коју власник не може да докаже начин стицања.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић је у завршној ријечи истакао да су намјере биле „добре и искрене, а не популистичке“ .

„Зато смо наш нацрт упутили свим посланичким клубовима”, рекао је Жунић.

Он је нагласио да је циљ овог акта да се кроз јавну расправу помогне да Закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину буде јасан, оперативан и примјењив.

У образложењу овог законског рјешења се говори да Пореска управа покреће поступак контроле, ако се у претходном поступку учини вјероватним да у највише три узастопне календарске године постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода која је већа од 300.000 КМ.

Приход од посебног пореза припада буџету Републике Српске, а стопа је 75 одсто на пореску основицу која је утврђена према овом закону.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да је Српској потребан закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, али да није сигуран да ће на овом плану бити постигнути адекватни резултати уколико не буде одговарајуће сарадње судова и тужилаштава.

“Што се мене тиче, никада нећу штитити било кога и не пада ми то на памет! Али, док не буде те сарадње ми можемо доносити законе… Ипак, на потезу су неки други људи да спроведу та рјешења”, рекао је Вишковић.

Према мишљењу Јелене Тривић (ПДП) законска рјешења у овом нацрту су много блажа, него да је предвиђено одузимање нелегално стечене имовине.

„По овом нацрту, ово постаје закон о легализацији нелегално стечене имовине, а при томе, неки се могу бусати у прса ‘Па знате ли колико сам ја пореза платио’, а у реалности је направио кривично дјело“ рекла је Тривић.

Поручила је да је Пореска управа РС и без овог закона могла да упоређује приходе и имовину, а онда поступа по већ постојећим законима и одузима корист стечену кривичним дјелом.

Тривић је навела да је још 2005. године формирана Комисија за испитивање поријекла имовине, али да је убрзо расформирана, те да протеклих година није било политичке воље да се ствари покрену.

„Овај закон је заиста потребан, али и у смислу поруке да су функционери спремни да ово примјењују сами на себе. А ако се то не деси, то ће бити велико разочарење.

Извор:МОНДО


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!